Eläinoppi (Aristoteles)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Eläinoppi
Περὶ ζώων ἱστορία
Teoksen käsikirjoitus, Konstantinopoli, 1100-luku. Biblioteca Medicea Laurenziana, pluteo 87.4.
Teoksen käsikirjoitus, Konstantinopoli, 1100-luku. Biblioteca Medicea Laurenziana, pluteo 87.4.
Alkuperäisteos
Kirjailija Aristoteles
Kieli muinaiskreikka (klassinen)
Genre eläintiede
Julkaistu n. 343 eaa.
Numerointi 486a–638b
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Eläinoppi (m.kreik. Περὶ ζώων ἱστορία, Peri zōōn historia; myös Περὶ τὰ ζῶα ἱστορίαι, Peri ta zōa historiai; tai Ζωικὴ ἱστορία, Zōikē historia; lat. De animalium historia tai Historia animalium) on Aristoteleen luonnontieteellisiin teoksiin kuuluva eläintiedettä käsittelevä teos. Se koostuu pitkistä eläinlajien ja niiden anatomian kuvauksista (kreikaksi historiai).

Teokselle ei ole nykyään kovinkaan paljon filosofista merkitystä, mutta se antaa joitakin vihjeitä Aristoteleen omasta elämästä. Tutkijat ovat pitkään yrittäneet antaa tarkkoja ajoituksia Aristoteleen kirjoituksille. Eläinoppia tutkiessa on huomattu, että suurin osa siinä kuvatuista merieläimistä on sellaisia, joita löytyy nykyisen Turkin rannikolta. Tämän vuoksi on esitetty, että teos olisi kirjoitettu Aristoteleen ollessa Lesboksella noin vuonna 343 eaa. Tällöin teos on mahdollisesti syntynyt niin, että paikalliset kalastajat ovat tuoneet hänelle erilaisia mallikappaleita kaloista, ja hän on kirjoittanut ylös niiden ominaisuuksia. Tämä selittäisi teoksen filosofisen latteuden ja melko sekavan luonteen.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Aristotle: History of Animals, Books 1–3. Teoksessa Aristotle’s Works. Volume IX. Loeb Classical Library 437. Cambridge, Massachusetts: Harvard University Press. ISBN 0-674-99481-7. Kreikankielinen alkuteksti ja englanninkielinen käännös.
  • Aristotle: History of Animals, Books 4–6. Teoksessa Aristotle’s Works. Volume X. Loeb Classical Library 438. Cambridge, Massachusetts: Harvard University Press. ISBN 0-674-99482-5. Kreikankielinen alkuteksti ja englanninkielinen käännös.
  • Aristotle: History of Animals, Books 7–10. Teoksessa Aristotle’s Works. Volume XI. Loeb Classical Library 439. Cambridge, Massachusetts: Harvard University Press. ISBN 0-674-99483-3. Kreikankielinen alkuteksti ja englanninkielinen käännös.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]