Ekvivalenttipiste

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Oksaalihapon titrauskäyrä. Ekvivalenttipisteitä on kaksi noin 17 ja 30 ml:n emäslisäyksien kohdalla

Ekvivalenttipiste on kemiallinen termi, joka liittyy yleensä titraukseen. Ekvivalenttipisteessä hapon ja emäksen määrät ovat samassa suhteessa. Graafisesti pisteen voi havaita titrauskäyrässä pisteessä, jossa suuri pH muutos tapahtuu pienen tilavuuden lisäyksen seurauksena, ns. pystysuoran keskikohta. Titrauksessa tiputellaan esimerkiksi emästä happoon, kunnes saavutetaan ekvivalenttipiste, jossa liuoksen pH muuttuu äkisti, tässä esimerkissä siis happamasta emäksiseksi. Riippuen käytettävistä reagensseista liuoksen ekvivalenttipiste- tai pisteet vaihtelevat. Ekvivalenttipistettä hyödynnetään mm. puskuriliuoksien valmistukseen, ainemäärän, massan tai konsentraation määritykseen.

Ekvivalenttipisteen manuaalinen määritys titrauksella

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liuoksen ekvivalenttipiste voidaan määrittää manuaalisesti pH-mittarin kanssa titraten. Väriä muuttavan indikaattorin käyttäminen ekvivalenttipisteen määrittämiseen ei ole suotavaa, koska indikaattori vaihtaa väriä aina tietyssä pH:n arvossa. Ekvivalenttipiste- tai pisteet titrauksesta riippuen voi olla pH:n asteikolla melkein missä pisteessä tahansa, ei vain indikaattorin värivaihdoskohdassa.

Esimerkki toteutuksesta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Titrataan 0,01M natriumhydroksidilla (NaOH) HCl-liuosta. Asetetaan pH-mittari HCl-liuokseen. Jos mahdollista, lisätään samaan astiaan magneettisekoitin nopeamman ja tasaisemman tuloksen aikaansaamiseksi. Titrattaessa NaOH-liuosta byretillä lasketaan aina saman tilavuuden verran reagenssia, kirjataan määrä ja saatu pH-arvo ja toistetaan. Tuloksia seuratessa lisättävän reagenssin määrä pienennetään kun havaitaan pH:n arvon suuri harppaus. Pienennettäessä määrää mittausten välissä saadaan tarkennettua tapahtuvan ekvivalenttipisteen arvot. Titraus voidaan lopettaa, kun pH:n arvon muutokset pienenevät huomattavasti edellisiin arvon muutoksiin.

Tämä kemiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.