Ekinokokit

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ekinokokit
Myyräekinokokki Echinococcus multilocularis; mittajana 0,5 mm.
Myyräekinokokki Echinococcus multilocularis; mittajana 0,5 mm.
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Pääjakso: Laakamadot Platyhelminthes
Luokka: Heisimadot Cestoda
Lahko: Cyclophyllidea
Heimo: Taeniidae
Suku: Echinococcus
Rudolphi, 1801
Lajit
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Ekinokokit Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Ekinokokit Commonsissa

Ekinokokit (Echinococcus) on Taeniidae-heimoon kuuluvien heisimatojen suku. Aikuiset ekinokokit elävät koiraeläinten suolessa, ja niiden toukkavaiheen väli-isäntinä toimivat kasvinsyöjänisäkkäät kuten hirvieläimet ja muut märehtijät tai myyrät ja muut pienet jyrsijät. Toukkavaiheet aiheuttavat väli-isännässään ekinokokkoosia. Suomessa on tavattu vain muun muassa poroissa esiintyvää hirviekinokokkia (E. canadensis, ent. E. granulosus), mutta Keski-Euroopassa yleisen, ihmisillekin vaarallisen myyräekinokokin (E. multilocularis) saapumista odotetaan.[1]

Heisimatojen pääisäntinä toimivat monet lihansyöjäeläimet kuten koira, susi, kettu ja supikoira; ekinokokit viettävät aikuisvaiheensa pääisäntien ohutsuolessa.[2] Eläinten ulosteesta ekinokikin munat voivat levitä pääisäntiin. Väli-isäntinä voivat toimia esimerkiksi lammas, nauta, poro, sika tai ihminen[2] sekä myyräekinokokin tapauksessa myös erilaiset jyrsijät; heisimadon toukkavaihe vietetään väli-isännässä.

Ekinokokkien ulkomuoto ja käyttäytyminen vaihtelee lajien välillä. Aikuinen E. multilocularis on pituudeltaan 1,2 mm kun E. granulosus voi kasvaa 6,0 mm:n pituiseksi, näiden kahden väliin jää E. oligarthrus. E. granulosuksen kehitys on näistä kolmesta hitainta, 1-2 vuotta, kahden muun kehitys kestää vain muutaman kuukauden.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Eläintaudit: Ekinokokit Elintarviketurvallisuusvirasto Evira (2013)
  2. a b Tapio Välikylä ja Sara Syyrakki: Hygieniaopas, s. 70. Ekinokokkiloinen. Sastamala: Elintarvike ja Terveys -lehti, elintarvikejaterveys.fi, 2016. ISBN 978-952-9637-56-0.
  3. Muller, R.: ”The Cestodes”, Worms and Human Disease, s. 88. CABI Publishing, 2001. ISBN 9780851995168. Ebrary.com (viitattu 19.3.2012). (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä biologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.