Einstein-observatorio

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Einstein-observatorio
Kuva Einstein-observatoriosta
Kuva Einstein-observatoriosta
Alkuperäinen nimi Einstein observatory
Organisaatio NASA
Tehtävätyyppi avaruuden kuvaaminen röntgensäteilyn aallonpituudella
Laukaisu 13. marraskuuta 1978
Loppu 26. huhtikuuta 1981
Massa 3 130 kg
Aiheesta muualla
The Einstein Observatory (HEAO-2) Virallinen sivusto

Einstein-observatorio (HEAO-2) oli toinen NASAn lähettämä röntgenhavaintosatelliitti, yhteensä näitä lähetettiin kolme. Einstein-observatorio oli ensimmäinen Maata kiertävä röntgenteleskooppi, joka kartoitti taivaan röntgensäteilyn alloonpituudella. Observatorion avulla havaittiin tuhansia uusia kohteita ja sen avulla tutkittiin kvasaareja, galakseista ja pulsareista. Einstein-observarion avulla huomattiin Maan ja Jupiterin lähettävän röntgensäteilyä. Einstein-observatorio lähetettiin avaruuteen 13. marraskuuta 1978 ja sen toiminta loppui 26. huhtikuuta 1981.

Observatorion nimi oli alun perin avaruuteen HEAO-2, mutta kun se saavutti kiertoratansa, se nimettiin fyysikko Albert Einsteinin mukaan Einstein-observatorioksi. Observatorion instrumentteja olivat SSS, FPCS, IPC, HRI, OGS, MPC, BBFS.

HEAO-2 oli satoja kertoja tarkempi kuin aiemmat hankeet. HEAO-2:n avulla röntgentähtitieteilijät saivat kuvia ja tietoa yhä kaukaisimmista kohteista. Einstein-observatorio on yksi tärkeimmistä NASAn hankkeista.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]