Eimuntas Nekrošius

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Eimuntas Nekrošius

Eimuntas Nekrošius (21. marraskuuta 1952 Pažobris, Raseiņin kunnallispiiri, Liettua20. marraskuuta 2018[1]) oli Liettuan maineikkaimpia teatteriohjaajia, joka palkittiin useilla eurooppalaisilla palkinnoilla[2].

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nekrošius valmistui moskovalaisesta Lunatšarskin teatteritaiteen oppilaitoksesta. Palattuaan Liettuaan Nekrošius työskenteli 1978–1979 Vilnassa Valtion nuorisoteatterissa, joka oli neuvostoaikana vapaan hengen symboli.[2] Vuonna 1979 hän siirtyi Kaunasin teatteriin, jossa hän työskenteli vuoden. 1980 hän palasi Vilnan nuorisoteatteriin, jossa hän ohjasi merkittäviä näytelmiä. Vuodesta 1998 alkaen hän työskenteli Meno fortas -teatterissaan,[3] jonka kanssa hän kiersi maailmalla.[2]

Nekrošiuksen ohjaamille näytelmille oli luonteenomaista rauhallinen taustamusiikki, joka toistuu koko esityksen ajan, runsas tanssin ja liikkeen käyttö ja ainutlaatuinen teatterirekvisiitta, sekä luonnollisten materiaalien, kuten veden, tulen, tuulen, jään ja kiven käyttö. Yksittäisen esityksen pituus ylitti usein tavanomaisen, sillä hän suosi monimutkaisia ja haastavia näytelmiä, kuten Kristijonas Donelaitisin Laulujen laulu ja Vuodenajat.

Nekrosiuksen Faust vieraili Tampereen teatterikesässä 2009. Teatterikesässä on aiemmin, 1999, vieraillut hänen ohjauksensa Hamletista.[4] Myös Tampereella vieraillut Faust on läpisävelletty, ja se kestää neljä tuntia. Siinä on esineitä, jotka kuvaavat kohtausten ydintä.[2]

Merkittäviä näytelmiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palkinnot ja tunnustukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nekrošiuksen ohjaustöitä palkittiin monilla festivaaleilla Liettuassa, Latviassa, Virossa, Venäjällä ja muissa maissa. Hän sai useita valtionpalkintoja.

 • 1994 Nekrošius sai Liettuan teatteriliiton palkinnon vuoden parhaana ohjaajana ja Baltian neuvosto palkinnon Aleksandr Puškinin Malenkie tragedii (Mozart ja Salieri. Don Juan. Rutto) Baltian maiden parhaana näytelmänä.
 • 1997, Nekrošius teki yhden menestyneimmistä ohjauksistaan, William Shakespearen Hamletin, jossa pääosassa näytteli liettualainen popidoli Andrius Mamontovas. Näytelmä on osallistunut lähes kaikille merkittäville teatterijuhlille ja saanut useita palkintoja, kuten Liettuan valtionpalkinnon.
 • 1997, Nekrošius sai "Hamletista" arvokkaan puolalaisen ohjaajapalkinnon, Konrad Swinarskiin palkinnon .
 • Marraskuussa 2002 Nekrošius ohjasi Giuseppe Verdiin oopperan Macbeth Firenzen oopperassa.
 • Vuonna 2001 Nekrošius sai arvokkaan kansainvälisen Konstantin Stanislavskiin palkinnon Moskovassa.
 • Vuonna 2005 hän sai Herder-palkinnon. Tammikuussa 2008 italialaiset teatterikriitikot valitsivat Nekrošiuksen ohjaaman näytelmän Faust parhaaksi Italiassa tehdyksi ohjaukseksi ja urallaan kolmannen UBU-palkinnon.[5]
 • 2008 Nekrosius sai kolmannen kunniapalkinnon Istanbul 16. kansainvälisillä teatterijuhlilla

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. The famous theater director Eimuntas Nekrošius died (Arkistoitu – Internet Archive)
 2. a b c d e Kirsikka Moring: Menestys kuluttaa ja on vaarallista. Helsingin Sanomat, 9.8.2009.
 3. Eimuntas Nekrošius Menofortas.lt. Viitattu 9.8.2009. (englanniksi)
 4. Tampereen teatterikesä Finland Festivals. Viitattu 9.8.2009.
 5. LRT.Italijoje įvertintas režisierius E. Nekrošius (Arkistoitu – Internet Archive). Liettuan radio ja televisio

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]