Eero Ahola

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Eero Pellervo Ahola (s. 10. lokakuuta 1940)[1] on vihtiläisen Karprint-lehtitalon päätoimittaja ja hallituksen puheenjohtaja.

Ahola valmistui toimittajaksi 1962 ja ryhtyi itsenäiseksi yrittäjäksi perustamalla paikallislehden Karkkilaan vuonna 1962. Seuraavana vuonna hän perusti paikallislehtipainon ja laajensi kustannustoimintaansa Helsinkiin 1974. Ensimmäiset hänen perustamansa aikakauslehdet olivat vuonna 1975 Suomen Kiinteistölehti, Talomestari ja Uusi Autokuvalehti mr Motor.

Ahola on kustantanut pitkään paikallislehtiä. Karprint kustansi ja kustantaa niitä myös Lohjalla, Salossa, Suomusjärvellä, Karjaalla, Hangossa, Nurmijärvellä, Lopella sekä Forssassa.

Vuonna 1977 Ahola osti Vihdistä Luoteis-Uusimaa-paikallislehden ja sen kirjapainon. Yrityksen päätoimipaikka siirtyi uuteen toimitaloon eteläiseen Vihtiin Turun väylän ja Porin valtatien risteykseen. 1980-luvulla Ahola omisti myös Etelä-Pohjanmaan Alavudella toimivan kirjapainon ja sen kaksi paikallislehteä: Viiskunta ja Härmät. 2000-luvulle tultaessa Karprint keskittyi valtakunnallisten erikoisaikakauslehtien kustantamiseen. Karprintin 14 lehdestä vanhin on Aholan vuonna 1975 perustama kiinteistöalan ammattilehti Kiinteistö ja Isännöinti.

Ahola jatkaa edelleen kaupallisten kirjapainotuotteiden valmistamista Karprintin kirjapainossa sekä oman ydinalueensa paikallislehtien kustantamista. Ahola on hankkinut tilauspohjaisten paikallislehtien lisäksi, noin neljännesvuosisata sitten, Helsingin alueelle 1960-luvulla perustettuja kaupunkilehtiä, joiden toiminta jatkuu vakaana. Kustannusyhtiön toimitusjohtajana vuodesta 2006 on toiminut Juha Ahola sekä päätoimittajan tehtävissä Mari Ahola-Aalto ja Reetta Ahola.

Vihdin Yrittäjät ry palkitsi Eero Aholan vuonna 1995 Vuoden yrittäjänä.[2]

Työsuojelujupakka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tammikuussa 2015 Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi Eero Aholan neljän kuukauden ja toimitusjohtaja Juha Aholan kolmen kuukauden ehdollisiin vankeusrangaistuksiin työturvallisuusrikoksesta. Karprint tuomittiin maksamaan yhteisösakkoa 40 000 euroa. Tuomioiden taustalla olivat Karprintin tiloissa Vihdissä pitkään jatkuneet homeongelmat. Lisäksi johto oli kohdellut työntekijöitä epäasiallisesti. He olivat muun muassa painostaneet työntekijöitä tulemaan sairauslomaltaan töihin sekä haukkuneet ja vähätelleet heitä. Aholat ja Karprint määrättiin maksamaan 13 työntekijälle yhteensä lähes 70 000 euron korvaukset.[3]

Jäsenyydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paikallislehtien Liiton puheenjohtaja, Pienteollisuuden keskusliiton varapj, Helsingin kauppakamarin hallituksen jäsenyys, Paikallisradioliiton hallituksen jäsenyys.
Monista luottamustehtävistä seurasi erilaisiin työryhmiin osallistumiset, joista voidaan mainita yhtenä valtioneuvoston asettaman postimaksulautakunnan jäsenyys. Lautakunnan tehtävänä oli valtionvarainministeriön postilaitoksen, sekä kolmen eri lehtijärjestön kesken vuosittain postilaitoksen perimien lehtien jakelupalkkiot.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kuka kukin on 2015, s. 28. Helsinki: Otava. ISBN 978-951-1-28228-0.
  2. Aikaisemmat Vuoden Yrittäjät Vihdissä, Vihdin Yrittäjät, viitattu 14.1.2014.
  3. Reinboth, Susanna: Oikeus: Lehtiä kustantavan Karprintin johto simputti työntekijöitä tahallaan vuosien ajan Hs.fi. 9.1.2015. Viitattu 13.1.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]