Edward Porter Alexander

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Edward Porter Alexander

Edward Porter Alexander (26. toukokuuta 183528. huhtikuuta 1910) oli insinööri, Yhdysvaltain armeijan sotilas, etelävaltioiden kenraali Yhdysvaltain sisällissodassa, ja myöhemmin rautatiejohtaja, farmari ja kirjailija. Hänet muistetaan parhaiten upseerina, joka johti tykistökeskitystä ennen Pickettin hyökkäystä Gettysburgin taistelun kolmantena päivänä, mutta hänet tunnetaan myös signaalin varhaisesta käyttämisestä ja tiedustelupallojen käyttämisessä taistelussa, ja on hyvin tunnettu sodan jälkeisistä muistelmistaan ja sodan analyysistä.

Alexander syntyi Washingtonissa Georgian osavaltiossa. Hän valmistui West Pointista 1857, kolmantena luokastaan ja sai nimityksen toiseksi luutnantiksi insinööreihin. Hän opetti vähän aikaa akatemiassa, ja palveli Utahin sodassa Albert Sidney Johnstonin alaisena. Hän nai Bettie Masonin vuonna 1859.

Sisällissodan alettua hän liittyi konfederaation armeijaan insinöörikapteenina. Hänestä tuli konfederaation Potomacin armeijan pääinsinööri ja signaaliupseeri 3. kesäkuuta 1861. Ensimmäisessä Bull Runin taistelussa hän teki historiaa välittämällä ensimmäisen viestin taistelussa merkkilipuilla pitkän matkan päähän. Hän näki "Signal Hilliltä" Manassasista Unionin joukkojen liikkeet, ja välitti tiedot prikaatille, jota johti eversti Nathan "Shanks" Evans, "Katsokaa vasemmalle, asemanne on kääntynyt", mikä merkitsi että vihollisen hyökkäys vasenta sivustaa vastaan oli odotettavissa. Saatuaan samanlaisen viestin kenraalit Beauregard ja Joseph E. Johnston lähettivät vahvistuksia, mikä käänsi tilanteen konfederaation vahvuudeksi. Alexander ylennettiin majuriksi 1. heinäkuuta ja everstiluutnantiksi 31. joulukuuta 1861.

Hän osallistui toisen Bull Runin, Antietamin, Fredericksburgin, Chancellorsvillen, Gettysburgin, Chickamaugan ja Petersburgin taisteluihin. Hän yleni everstiksi 5. joulukuuta 1862. Gettysburgin taistelussa hän komensi 150-170 tykin kaksituntista keskitystä ennen katastrofaalista Pickettin hyökkäystä. 26. helmikuuta 1864 hänet ylennettiin prikaatinkenraaliksi. Petersburgin piirityksessä tarkka-ampuja haavoitti häntä olkapäähän. Appomattoxin käräjätalolla hän ehdotti Leelle sissisodan aloittamista, mutta Lee kieltäytyi ehdotuksesta ja valitsi mieluummin antautumisen. Alexander pahoitteli päätöstä muistelmissaan.

Sodan jälkeen Alexander työskenteli matemaatikkona ja rautateillä. Hän kuoli Savannahissa Georgiassa ja hänet on haudattu Magnolian hautausmaahan Augustaan.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Edward Porter Alexander