Edward Lloyd Thomas

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Edward Lloyd Thomas

Edward Lloyd Thomas (23. maaliskuuta 18258. maaliskuuta 1898) oli etelävaltioiden jalkaväenkenraali Yhdysvaltain sisällissodassa. Kotoisin hän oli Georgiasta.

Hän oli syntynyt Clarke Countyssä Georgiassa. Hän valmistui Emoryn kollegesta ja palveli Meksikon-Amerikan sodassa toukokuusta 1847 elokuuhun 1848 toisena luutnattina itsenäisessä georgialaiskomppaniassa. Sodan jälkeen hän viljeli plantaasia Georgiassa sisällissodan syttymiseen saakka.

Sen jälkeen kun Georgia erosi Unionista, Thomasista tuli eversti 35. Georgian jalkaväkeen lokakuussa 1861. Rykmentti sijoitettiin Joseph R. Andersonin prikaatiin, mistä tuli osa A. P. Hillin kuuluisaa "Kevyttä divisioonaa". Palvellessaan rykmentinpäällikkönä Thomas haavoittui Mechanicsvillessä Seven Daysin sotaretken aikana. Haavoittuminen ei kuitenkaan ollut vakava ja Thomas pysyi palveluksessa. Kun Anderson lähti johtamaan Tredegar-rautatehdasta Richmondiin, Thomas ylennettiin prikaatin komentajaksi. Thomas komensi Georgian prikaatia kevyessä divisioonassa sodan loppuun, ja oli läsnä kaikissa suurissa taisteluissa Pohjois-Virginian armeijassa.

Kun divisioonan komentaja William Dorsey Pender haavoittui kuolettavasti Gettysburgin taistelussa, Thomas oli vanhin komentaja divisioonassa. On sanottu syyksi ettei Thomasia ylennetty sen komentajaksi, koska koska se käsitti kaksi Pohjois-Carolinan prikaatia, ja georgialainen ei ollut suosiossa. Oli syy mikä tahansa, Thomas pysyi prikaatinkenraalina Appomattoxiin saakka.

Thomas palasi sodan jälkeen plantaasilleen. 1885 presidentti Grover Cleveland nimitti Thomasin virkaan maahallinnossa. Thomas päätti elämänsä komennuksella intiaaniasiain toimistoon. Hän kuoli South McAlesterissa intiaaniterritoriossa ja on haudattu Kiowaan Oklahomaan.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Edward Lloyd Thomas