Edward Adams

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Adamsin nimeä kantava jääkuikka

Edward Adams (24. helmikuuta 1824 Great Barton, Suffolk12. marraskuuta 1856 Sierra Leone) oli englantilainen laivastokirurgi ja luonnontieteilijä.

Adams kiinnostui luonnosta jo lapsena. Hän opiskeli lääketiedettä ja erikoistui kirurgiksi huhtikuussa 1847. Hän toimi muutamia kuukausia laivastokirurgina, kunnes värväytyi James Clark Rossin arktiselle alueelle suuntautuneeseen tutkimusretkikuntaan, joka lähti etsimään kadonnutta Sir John Franklinin retkikuntaa. Adams purjehti kapteeni Birdin laivalla HMS Investigator, joka lähti toukokuussa 1848, ja palasi tuloksettomalta retkeltä 18 kuukautta myöhemmin.

Tammikuussa 1850 Adams lähti toisen retkikunnan mukana etsimään Franklinia. Laiva oli HMS Enterprise ja kapteeni Richard Collinson. He saapuivat Beringinsalmelle elokuussa. Adams laskettiin maihin St. Michaeliin Alaskassa, Yukonin suistoon, missä hän etsi Franklinin retkikunnan mahdollisia eloonjääneitä. Heinäkuussa 1851 hän palasi tyhjin käsin Enterpriseen, joka purjehti itään kauemmas kuin yksikään toinen laiva sitä ennen, aina Banksinsaarelle ja Victoriansaarelle saakka. Retkikunta palasi Englantiin 1855.

Toukokuussa 1856 Adams purjehti Länsi-Afrikkaan höyrylaiva Heclalla. Hän kuoli siellä pilkkukuumeeseen ja hänet haudattiin Sierra Leoneen.

George Robert Gray nimesi jääkuikan (Gavia adamsii) ystävänsä Edward Adamsin kunniaksi.


Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.