Edward Aaltio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Valto Edward Aaltio (22. tammikuuta 1891 Keuruu30. tammikuuta 1946 San Francisco, Yhdysvallat) oli amerikansuomalainen kirjailija joka käytti kirjailijanimiä Eetu Antelo ja Valto Eetu Kirri.

Aaltion vanhemmat olivat kauppias Viktor Arvid Aaltio, ent. Andelin ja Ida Ranta-aho. Hän suoritti keskikoulun Jyväskylän lyseossa 1908 ja oli sitten jonkin aikaa apteekkioppilaana kunnes lähti joulukuussa 1911 merille. Aaltio saapui vapun tienoilla 1912 Melbourneen Australiaan suomalaisella fregatti Glenardilla. Aaltion kirjoittama matkakuvaus Glenardin matkasta Ruotsin Sundsvallista Melbourneen ilmestyi syksyllä 1912 jyväskyläläisessä Suomalainen-lehdessä.

Aaltio työskenteli jonkin aikaa lammaspaimenena ja kullankaivajana Australiassa kunnes otti uuden pestin purjelaivaan ja matkasi sitten Sydneystä San Franciscoon jonne hän saapui syksyllä 1912. Hän oli sitten merimiehenä Tyynbenmeren rannikolla liikkuneissa laivoissa mutta siirtyi haaksirikon jälkeen työhön kuparikaivokseen Granby Bayssa. Kaivosmiehen ura päättyi työtapaturmaan huhtikuussa 1914 ja tämän jälkeen Aaltio oli Duluthissa suomalaisen lääkärin Väinö Lindgrenin apulaisena ja myöhemmin hän oli Vainion saunalaitoksessa hierojana. Aaltio suoritti myös sairasvoimistelu- ja hierojatutkinnon.

Aaltio joutui toukokuussa 1918 Yhdysvaltain armeijaan ja hän taisteli sitten syksyllä 1918 länsirintamalla Ranskassa. Haavoittumisen jälkeen Aaltio palveli ensimmäisen maailmansodan päätyttyä amerikkalaisissa miehitysjoukoissa Saksassa. Yhdysvaltoihin palattuaan hän asui Chicagossa, Seattlessa, uudelleen vuodesta 1930 Duluthissa, sen jälkeen pari vuotta Detroitissa ja vuodesta 1936 San Franciscossa. Viimeksi Aaltio asui vuodesta 1937 San Franciscon lähellä Walnut Creekissä jossa hänellä oli huvila ja hedelmätarha.

Aaltion omaelämäkerrallinen romaani Lännestä länsirintamalle on ainoa liittoutuneiden joukoissa taistelleen suomalaisen kirjoittama kuvaus ensimmäisen maailmansodan länsirintaman taisteluista. Myöhemmin Aaltio julkaisi vielä amerikansuomalaisista siirtolaisista kertoneen kirjan Amerikan vieras.

Edward Aaltio on haudattu Golden Gate National Cemetery-hautausmaalle San Brunossa San Mateon piirikunnassa Kaliforniassa. Hänen nimensä löytyy myös hänen vanhempiensa Viktor Arvid ja Iida Aaltion hautakivestä Keuruun vanhan kirkon hautausmaalla.[1][2]

Suomen konsulina Duluthissa vuosina 1930-39 toiminut varatuomari E. A. Aaltio oli hänen veljensä.

Nimellä Eetu Antelo:

  • Sokkosilla : yksinäytöksinen huvittelu. Seuranäytelmiä n:o 98. Karisto 1909

Nimellä Valto Eetu Kirri:

  • Lännestä länsirintamalle ; romaani, kirjoittanut V. E. Kirri. WSOY 1931
  • Amerikan vieras : kuvauksia Amerikan suomalaisista. Kustannus oy Smia, Helsinki 1945

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]