Edsger Dijkstra

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Edsger W. Dijkstra)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Edsger Dijkstra
Edsger Wybe Dijkstra.jpg
Henkilötiedot
Syntynyt 11. toukokuuta 1930
Rotterdam, Alankomaat
Kuollut 6. elokuuta 2002 (72 vuotta)
Nuenen, Alankomaat
Tieteilijä
Tutkimusalue tietojenkäsittelytiede
Palkinnot Turing-palkinto

Edsger Wybe Dijkstra ([daɪkstrə], 11. toukokuuta 1930 Rotterdam, Alankomaat6. elokuuta 2002 Nuenen, Alankomaat) oli hollantilainen tietojenkäsittelyteoreetikko.

Dijkstra opiskeli teoreettista fysiikkaa Leidenin yliopistossa. Hän työskenteli tutkijana Burroughs Corporationissa 1970-luvun alussa. Hän työskenteli Eindhovenin teknillisessä yliopistossa Alankomaissa ja vuodesta 1984 Texasin yliopistossa Austinissa Yhdysvalloissa. Dijkstra jäi eläkkeelle vuoden 1999 marraskuussa.

Hänen tunnetuin saavutuksensa lienee Dijkstran algoritmina tunnettu graafialgoritmi. Dijkstra käytti myös ensimmäistä kertaa esimerkkiä ”aterioivista filosofeista” esimerkkinä synkronoimisongelmasta vuonna 1965. Vuonna 1968 hän johti ryhmää, joka toteutti THE-moniajokäyttöjärjestelmän. Turing-palkinnon hän sai 1972.

Dijkstra oli mukana ryhmässä, joka toteutti ensimmäisen ALGOL 60 -kääntäjän. Hänen kantansa GOTO-käskystä on sittemmin muodostunut klassikoksi, tosin sen otsikon ”Go To Statement Considered Harmful” keksi Niklaus Wirth. 1970-luvulta lähtien Dijkstran tutkimus keskittyi ohjelmien formaaliin verifiointiin, ohjelman oikeellisuuden todentamiseen formaaleilla menetelmillä.

Dijkstra kuoli syöpään 6. elokuuta 2002 pitkällisen sairauden jälkeen.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]