Edita Pieha

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Edita Pieha
Edita Pieha 2015.jpg
Edita Pieha vuonna 2015.
Syntynyt 31. heinäkuuta 1937 (ikä 80)
Kotoisin Neuvostoliiton lippu Leningrad
Aktiivisena 1955
Tyylilajit popmusiikki, psykedelia
Laulukieli venäjä
Ammatit laulaja, näyttelijä
Levy-yhtiöt Melodija

Edita Stanislavovna Pieha, synt. Édith-Marie Pierha (ven. Эдита Станиславовна Пьеха, puol. Edyta Piecha; s. 31. heinäkuuta 1937 Noyelles-sous-Lens, Ranska) on Venäjällä asuva ranskalaissyntyinen laulaja ja näyttelijä.

Pieha syntyi Ranskassa puolalaiseen perheeseen. Hänen isänsä Stanisław Piecha oli ammatiltaan kaivostyöläinen ja äiti Felicja Korolewska. Vuosina 1945–1955 Edita asui Puolassa äitinsä ja isäpuolensa kanssa. Vuonna 1955 hän muutti Leningradiin opiskelemaan psykologiaa. Hän aloitti laulamisen samana vuonna ja on tehnyt lukuisia lauluja, minkä lisäksi hän on näytellyt useissa neuvostoliittolaisissa ja venäläisissä elokuvissa. Uudenvuodenaattona 31. joulukuuta 1955 hän esitti laulun ”Autobus czerwony”, josta tuli erittäin suosittu Neuvostoliitossa. Hän on ollut Venäjän kansantaiteilija vuodesta 1988.

Editan tytär Ilona Bronevitskaja on suosittu näyttelijä ja laulaja. Hänen lapsenlapsensa Stas Pieha on myös suosittu laulaja ja näyttelijä. Hän voitti Фабрика звёзд (Fabrika zvjozd) -kykykilpailun vuonna 2005.

Venäjällä Edita on tunnettu aktivisti. Hän tukee humanitaarista apua ja orpokoteja.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]