Edgar Purnell Hooley

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Edgar Purnell Hooley (18601942)[1] keksi öljysoran. Hän oli vuonna 1901 matkalla ohi paikan, missä tehtiin tervaustyötä. Maanmittarina Nottinghamshiressä työskennellyt Hooley näki kerran, miten tervatynnyri oli kaatunut tielle ja tahraamisen välttämiseksi tervan päälle oli levitetty soraa. Tämä alue oli selkeästi vähemmän pölyinen kuin ympäröivä tie, mikä innosti Hooleyn kehittämään ja patentoimaan öljysoran Isossa-Britanniassa.[2]

Hooley antoi yhtiölleen nimeksi Tar Macadam (Purnell Hooley's Patent) Syndicate Limited. Hän ei kuitenkaan ollut liikemiehenä yhtä taitava kuin keksijänä, eikä saanut tuotettaan myydyksi. Pian hänen yhtiönsä osti kansanedustaja Sir Alfred Hickman. Tämä omisti terästehtaan, jonka toiminnasta syntyi huomattava määrä kuonaa. Öljysorayhtiö käynnistettiin uudelleen vuonna 1905, ja saavutti heti suurmenestyksen.[2] Nykyään yhtiö toimii nimellä Tarmac plc, ja se on yksi Ison-Britannian suurimmista rakennusmateriaalien tuottajista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sheail, John: Hooley, Edgar Purnell (Maksuton esikatselunäkymä.) Oxford Dictionary of National Biography. 2004. Viitattu 31.5.2018. (englanniksi)
  2. a b The man who invented Tarmac 13.11.2014. BBC. Viitattu 31.5.2018. (englanniksi)