Eddie Rickenbacker

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kapteeni Eddie Rickenbacker (n. 1919)

Edward (Eddie) Vernon Rickenbacker (8. lokakuuta 1890 - 27. heinäkuuta 1973) oli ensimmäinen kuuluisa yhdysvaltalainen hävittäjä-ässä, joka ansaitsi kannuksensa ensimmäisessä maailmansodassa. Rickenbackerin vauhdikas nuoruus antoi viitteitä tulevasta urasta. 20-vuotiaana hän aloitti kilpa-autoilijan uran ja oli kuuden vuoden ajan Yhdysvaltain menestyksekkäimpiä kuljettajia. Hän rikkoi jopa tuonaikaisen nopeusennätyksen kiihdyttämällä ajokkinsa 216 km/h vauhtiin.

Yhdysvaltojen liityttyä sotaan huhtikuussa 1917 Rickenbacker hakeutui ilmavoimiin. Hänet hylättiin liian vanhana ja koulutukseltaan vajavaisena, mutta hän ei lannistunut. Kilpa-autoilijan maineen ansiosta hän pääsi kenraali John Pershingin henkilökohtaiseksi kuljettajaksi. Tässä tehtävässä hän tapasi paljon korkea-arvoisia upseereita, ja yhteyksien avulla hän pääsi hävittäjälentäjäkoulutukseen.

Lentäjän ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eddie Rickenbackerin mitaleita

Pikaisen koulutuksen jälkeen Rickenbacker siirrettiin 94. Lentolaivueeseen Ranskaan. Ensimmäisen ilmavoittonsa hän saavutti toukokuun 7. päivänä 1918. Hänen taktiikkansa oli lentää mahdollisimman lähelle vihollista ja avata tuli erittäin lyhyen välimatkan päästä. Taktiikka oli hullunrohkea ja erittäin vaarallinen. Vuonna 1918 hän hyökkäsi yksin viiden Fokker D.VII:n ja kahden Halberstadt CL. II:n lentueen kimppuun ja pakotti yhden Fokkerin ja Halberstadtin laskeutumaan amerikkalaisten linjojen taakse. Tämä suoritus palkittiin urhoollisuusmitalilla.

Ensimmäisen maailmansodan päätyttyä hävittäjä-ässä Rickenbacker palasi Yhdysvaltoihin kansallissankarina. Hänet ylennettiin majuriksi, mutta omapäinen Rickenbacker katsoi ansainneensa vain kapteenin arvon ja käytti sitä arvonimeä lopun ikäänsä. Hän kieltäytyi elokuvarooleista ja mainosesiintymisistä, vaikka oli täysin rahaton. Toimittuaan aikansa autoteollisuudessa palasi hän ilmailun pariin. Hän johti Eastern Airlinesia ja nosti vaikeuksiin ajaneen yhtiön jälleen menestyksekkääksi.

Toisen maailmansodan sytyttyä Rickenbacker palasi vapaaehtoisena ilmavoimien palvelukseen. Taitavana puhujana tunnettu Rickenbacker puhui lentotukikohdissa ja kohotti miesten moraalia. Hävittäjä-ässä ei kuitenkaan lopettanut urotöiden tekoja. Häntä kuljettanut B-17 teki pakkolaskun mereen ja miehet viettivät pelastuslautoilla 22 päivää ilman ruokaa ja vettä. Rickenbacker otti joukon komentoonsa ja esti sitä vajoamasta epätoivoon. Amerikkalaisalusten pelastettua heidät vanha ässä kieltäytyi lepäämästä selustassa, sillä hänellä oli vielä sota sodittavana. Sodan jälkeen Eddie Rickenbacker palasi Eastern Airlinesin johtotehtäviin. Hän vetäytyi eläkkeelle vuonna 1963 ja kuoli Sveitsissä 87-vuotiaana vuonna 1973.

Eddie Rickenbacker Nieuport 28:n vieressä