ETIM-standardi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

ETIM-standardi on kansainvälinen de facto teollisuusstandardi, joka määrittelee sen, miten sähkö-, LVI- ja rakennusalan tuotteiden tekniset ominaisuudet tulee ilmoittaa ja välittää koko toimitusketjussa yhdenmukaisella tavalla. ETIM tulee alun perin sanoista European Technical Information Model. ETIM-standardia ylläpitää ja kehittää kansainvälinen ETIM International -järjestö, jonka jäseniä ovat 20 kansallista ETIM-järjestöä. Suomessa ETIM-standardin käyttöä kehittää ja edistää ETIM Suomi -yhteisö.

Rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ETIM sisältää noin 5000 erilaista ETIM-luokkaa (=ETIM-class), joista kussakin on määritelty, mitä teknisiä ominaisuuksia (= ETIM feature) kyseiseen luokkaan kuuluvista tuotteista tulisi ilmoittaa ja millaisia teknisiä arvoja (=ETIM value) näille ominaisuuksille voi antaa.

ETIM-luokat, -ominaisuudet ja -arvot on yksilöity koodeilla, joihin on liitetty erikieliset käännökset.

Esimerkiksi ETIM-luokan EC001743 suomenkielinen nimi on Ripustusvalaisin. Tähän ETIM-luokkaan soveltuvista tuotteista valmistajan tulisi ilmoittaa 79 erilaista teknistä ominaisuutta, joista yksi on EF002423, jonka suomenkielinen nimi on Valonlähteen tyyppi. Sille voi antaa 17 erilaista vaihtoehtoista arvoa, joista yksi EV011514 on LED, vaihdettava.

ETIMin rakennetta ja termien käännöksiä ylläpidetään Classification Management Tool (CMT) -sivustolla[1], josta vastaa ETIM International.

ETIM ei ole tuotetietokanta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ETIM ei ole tuotetietokanta eikä se sisällä varsinaisia tuotteita. Erilaiset tuotetietopalvelut, tukkujen verkkokaupat ym. sovellukset voivat hyödyntää ETIMin mukaista rakennetta ja niihin sisältyvät hakutoiminnot voivat perustua ETIMin mukaisesti ilmoitettuihin tuotteiden teknisiin tietoihin.

Esimerkiksi Sähkönumerot.fi-palvelussa tuotteiden tekniset ominaisuudet esitetään ETIM-standardin mukaisessa muodossa ja standardin mukaista rakennetta hyödynnetään myös palvelun hakutoiminnoissa. Samoin useiden suomalaisten sähkötukkuliikkeiden sekä valmistajien ja maahantuojien verkkopalveluissa hyödynnetään ETIM-standardia.

Viralliset standardit vs. ETIM[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ETIM ei korvaa tai kilpaile ISO-, SFS- tai EN-standardien kanssa. ETIM tarjoaa toimivan, käytännöllisen tavan välittää tietoa siitä, miten tuote täyttää sille virallisissa standardeissa asetetut vaatimukset.

Esimerkiksi EC003251 Energiakaapeli >= 1 kV, kiinteä asennus -luokan teknisistä ominaisuuksista yksi on EF11577 Palokäyttäytyminen standardin EN 13501-6 mukaan. Ominaisuuden arvoksi kelpaa vain jokin EN-standardin mukaisesta kahdeksesta arvosta - Aca (=EV013527) , B1ca (=EV013517), B2ca, Cca, Dca jne.

ETIM sisältää vain tuotteiden tekniset tiedot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ETIM ei sisällä kaikkia tuotteen tietoja. Tuotenimien, -koodien, kuvien, logistiikka- ja hintatietojen välittämisessä käytetään Suomessa kiinteistö- ja rakentamisen aloilla tuotetietostandardia.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]