ESTIEM

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

ESTIEM (European Students of Industrial Engineering and Management) on ainoa Euroopan laajuinen tuotantotalouden opiskelijoiden järjestö. Sen tärkein tavoite on auttaa opiskelijoiden ja instituutioiden välisessä viestinnässä ja yhteistyössä koko Euroopan laajuisesti.

Tuotantotalouden käsite lepää vahvasti teknisen osaamisen ja johtamistaitojen integraatiossa; opinnoissa keskitytäänkin analyyttisiin kykyihin, insinööritieteisiin ja käytännön johtamistaitoihin. Tämä yhdistelmä tekee tuotantotalouden opiskelijoista kysyttyjä työmarkkinoilla, sillä he hallitsevat business-maailman käytännöt, mutta ymmärtävät myös teknologiaratkaisut yritysten ytimessä.

ESTIEMiin kuuluu yhteensä 65 jäsentä. Jäseniksi luetaan yliopistot, joissa opetetaan tuotantotaloutta pääaineena. ESTIEM edustaa yli 47 000 opiskelijaa 25 eri maassa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ESTIEMin perustivat vuonna 1990 Berliinissä neljän eri yliopiston tuotantotalouden opiskelijat. Tavoitteena oli ja on edelleen luoda ja ylläpitää suhteita eurooppalaisten tuotantotalouden opiskelijoiden välillä. Perustamispäätöksen allekirjoittivat 14 yliopistoa seitsemästä eri maasta. Vuodesta 1995 lähtien ESTIEM on ollut virallinen opiskelijajärjestö, joka on rekisteröity Eindhovenissa Hollannin lain mukaan.

Organisaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oikeudelliselta kannalta katsoen ESTIEMin jäseniä ovat sen Euroopan paikallisjärjestöt (Local Group). Paikallisjärjestöt ovat itsenäisesti toimivia opiskelijajärjestöjä, jotka järjestävät sekä paikallisia että Euroopan laajuisia aktiviteettejä. Kaikki paikallisjärjestöt koostuvat paikallisista tuotantotalouden opiskelijoista. Yhdessä kaikki paikallisjärjestöt muodostavat lähes koko mantereen kattavan tuotantotalouden opiskelijoiden verkoston.

Koko ESTIEMin toimia valvoo vuosittain syksyn yleiskokouksessa valittava hallitus. ESTIEMin hallituksen muodostavat puheenjohtaja sekä viisi varapuheenjohtajaa, jotka vastaavat kukin tietystä osa-alueesta (hallinto, suhdetoiminta, aktiviteetit, rahoitus sekä koulutus). Lisäksi hallituksen tukena ovat seitsemän komiteajohtajaa sekä seitsemän projektinjohtajaa.

Jäsenistö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ESTIEM on edustettuna 25 Euroopan maassa

 • Belgia (1 paikallisjärjestö – Brussels)
 • Bulgaria (1 paikallisjärjestö – Sofia)
 • Espanja (1 paikallisjärjestö – Seville)
 • Hollanti (3 paikallisjärjestöä – Eindhoven, Enschede, Groningen)
 • Iso-Britannia (1 paikallisjärjestöä – Cambridge)
 • Italia (1 paikallisjärjestö – Milano)
 • Itävalta (2 paikallisjärjestöä – Wien, Graz)
 • Kreikka ( 1 paikallisjärjestö – Chios)
 • Kroatia (1 paikallisjärjestö – Zagreb)
 • Kypros (1 paikallisjärjestö – Famagusta)
 • Makedonia (1 paikallisjärjestö – Skopje)
 • Norja (1 paikallisjärjestö – Trondheim)
 • Portugali (3 paikallisjärjestö – Aveiro, Lissabon, Porto)
 • Puola (3 paikallisjärjestö – Varsova, Poznan, Gdansk)
 • Ranska (2 paikallisjärjestöä – Grenoble, Lyon)
 • Romania (1 paikallisjärjestö – Bucharest)
 • Ruotsi (5 paikallisjärjestö – Göteborg, Linköping, Luulaja, Lund, Tukholma)
 • Saksa (14 paikallisjärjestöä – Aachen, Berliini, Braunschweig, Bremen, Darmstadt, Dortmund, Dresden, Hampuri, Ilmenau, Kaiserslautern, Karlsruhe, Munich, Paderborn, Siegen)
 • Serbia (2 paikallisjärjestö – Belgrade, Novi Sad)
 • Suomi (5 paikallisjärjestöä – Helsinki, Lappeenranta, Oulu, Tampere, Vaasa)
 • Sveitsi (1 paikallisjärjestö – Zurich)
 • Turkki (7 paikallisjärjestö– Ankara-Bilkent, Ankara-METU, Istanbul-Bogazici, Istanbul-ITU, Istanbul-Yildiz, Izmir, Izmir-Economy)
 • Unkari (1 paikallisjärjestö – Budapest)
 • Venäjä (1 paikallisjärjestö – Pietari)
 • Viro (1 paikallisjärjestö – Tallinna)

ESTIEMin aktiviteetit ja projektit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monikansalliset projektit ja aktiviteetit näkyvät laajana valikoimana erilaisia tapahtumia yli koko mantereen: konferensseja, case study-kilpailuja, seminaareja, workshopeja ja vaihto-ohjelmia. ESTIEM on siis ainutlaatuinen tapa yhdistää erilaisista kulttuureista tulevia ihmisiä, joilla on erilaisia kokemuksia.

Vision[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seminaarisarja, joka tutkii eri teollisuuden ja talouden ilmiöitä joka vuosi vaihtuvan otsikon alla. Seminaarit sisältävät luentoja, workshoppeja sekä case-ratkonta kilpailuja, joita pitävät professorit, liike-elämän ammattilaiset sekä aiheen erikoisasiantuntijat. Lisäksi tapahtumiin kuuluvat yritysvierailut, erilaiset koulutukset sekä vapaa-ajan aktiviteetit. Seminaarien tarkoitus ei ole kuitenkaan pelkästään akateeminen, lisäksi vaalitaan monikansallsia arvoja, kuten lisätä kulttuurien tuntemista, tutustuttaa osallistujat järjestäjämaan kulttuuriin sekä vaalia kansainvälistä yhteistyötä. Vuoden 2010/2011 Vision: Leadership through Engagement järjestettiin läheisessä yhteistyössä Helsingin Aalto-yliopiston tutkimushenkilöstön kanssa.

TIMES[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tournament In Management and Engineering Skills. TIMES on suurin yleiseurooppalainen case-ratkonta kilpailu tuotantotalouden opiskelijoille. Tätä arvostettua projektia pidetään ESTIEMin lippulaiva-projektina.

Vuonna 2011 TIMES-kilpailuja on järjestetty jo 18 vuoden ajan ja se houkuttelee noin 250 joukkuetta mukaan eri puolilta Eurooppaa. Selviytyäkseen finaaliin, on kilpailijoiden selvitettävä tiensä läpi kahden karsintakierroksen. Ensimmäinen karsintakierros järjestetään paikalliskarsintana omassa yliopistossa. Tämän jälkeen voittanut joukkue osallistuu yhteen kuudesta eri paikkakunnalla järjestettävästä semi-finaalista. Kuudesta semi-finaaleista vain voittajat jatkavat matkaansa kohti kerran vuodessa järjestettävää TIMES Finaalia. Finaaliin saakka yltäneet joukkueet kisailevat "The IEM Student of the Year" -tittelistä.

TIMESin kehitti vuonna 1994 silloinen aktiviteettien varapuheenjohtaja Andreas Swahn. Hän sai idean Euroopan laajuiseen case-ratkonta kilpailuun vierailtuaan vuonna 1993 Lontoossa School of Economics:ssa ja koettuaan CHAMPn (Challenge in Management Perspectives). Ensimmäiset semi-finaalit pidettiin Tukholmassa (Ruotsissa), Braunschweigissa (Saksassa), Lissabonissa (Portugalissa) ja Pietarissa (Venäjällä). Finaali pidettiin Eindhovenissa (Hollannissa) ja ensimmäisen finaalin voitto meni Tukholman joukkueelle. Kaikkien joukkueiden ensimmäinen karsinta case liittyi LKABiin ja teräksen tuotantoprosesseihin. Semi-finaalien case tuli Ericsson Mobilelta ja se liittyi antennimastojen optimointiin. Eindhvenin finaalissa joukkueet joutuivat ratkomaan vielä kaksi casea. Ensimmäinen näistä tuli Rotterdamin satamasta ja toinen yhteistyössä Philips Electronicsin kanssa. TIMES paikalliskarsinnat järjestetään lähes kaikissa ESTIEM yliopistoissa.

Magazine[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ESTIEM julkaisee omaa lehteään kahdesti vuodessa. Se jaetaan jäsenistölle jokaisessa yleiskokouksessa (Council Meeting, sääntömääräinen kokous kaksi kertaa vuodessa), ja lähetetään myös tukijatahoille. Vuotuinen levikki on 10 000 kappaletta. Siinä on totta kai artikkeleita ESTIEMin tapahtumista ja järjestön kehityksestä, mutta myös asiantuntijoiden artikkeleita ja haastatteluja koskien tuotantotalouden asemaa, uusia tekniikan aloja ja esimerkiksi suhteiden kehitystä yhdentyneessä Euroopassa. Erilaisten mainosten kautta, joita voi myös yhdistää artikkeleihin, yrityksillä on mahdollisuus saada näkyvyyttä sekä esitellä itsensä tuotantotalouden opiskelijoiden tulevaisuuden työkentillä.

Summer Academy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ESTIEMin kesäyliopisto on vuoden akateemisin tapahtuma. Se kerää yhteen lukuisia opiskelijoita ympäri Eurooppaa kesälomien aikana. Tapahtuman aikana keskustellaan, ryhmätyöskennellään, väitellään sekä työskennellään itsenäisesti akateemisen tutkijan johtaessa koko ryhmän toimintaa. Kesäyliopistoja järjestetään vuosittain kaksi. Niiden ohjelmaan kuuluu intensiivistä opetusta professorin johdolla, ja lopuksi omasta tutkimusaiheesta kirjoitetaan lopputyö. Pitkäaikaisina tukijoina ovat olleet professori Jim Platts Cambridgen yliopistosta sekä professori Dietrich Brandt Aachenin yliopistosta. Vuodesta 2003 Professori Dietrich Brandtin johtaman Summer Academyn lopputyöt on kerätty yhteen ja julkaistu ESTIEM portaalissa.

Student Guide[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Student Guide on tuotantotalouden opiskelijoille tarjottu palvelu, joka opastaa vaihto- ja jatko-opinnoissa eri puolilla Eurooppaa. Näin ESTIEM markkinoi kansainvälisiä ja akateemisia vaihtomahdollisuuksia Euroopan sisällä aikana, jolloin rajat ovat katoamassa. Student Guide pyrkii vertaamaan eri yliopistoja ja tuomaan esiin niiden tutkintomahdollisuuksia, ja samalla se tuo julkisuutta tuotantotalouden käsitteelle itsessään.

Tämä saavutetaan vertaamalla kolmea pääelementtiä opiskelijan kannalta:

 • opintoihin liittyvät tiedot (esimerkiksi aikarajat, kurssi-sisällöt);
 • käytännönelämään liittyvät tiedot (esimerkiksi majoitus, elämisen kustannukset);
 • opiskelijaelämään liittyvät aktiviteetit (esimerkiksi organisaatiot, yöelämä, urheilumahdollisuudet).

Europe 3D[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Europe3D on viisipäiväinen tapahtuma, jonka aikana osallistujille annetaan kattava käsitys isäntämaan oloista. Pääpaino on näin ollen kansallisessa politiikassa ja taloudessa. Jotta lisäksi ymmärtäisimme paremmin Euroopan maiden välisiä eroja, myös kulttuurien väliset erot pyritään tuomaan esille. Osallistujat saavat näkökulmia politiikasta, tieteestä sekä taloudesta paikallisilta asiantuntijoilta. Toisaalta seminaarin tavoitteena on saada osallistujat aktiivisesti osallistumaan luentoihin ja keskusteluihin.

BrainTrainer[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

BrainTrainer suunniteltiin kehittämään osallistujien johtamistaitoja, esiintymistaitoja sekä liike-elämän taitoja ammattilaiskoulutusten kautta. Projektin tarkoituksen on valmentaa ja kehittää osallistujien taitoja yhä ammattimaisemmiksi ja menestyvimmiksi, jotta he voivat käyttää näitä taitoja hyväksi omissa organisaatioissaan sekä tulevaisuudessaan.

BrainTrainer tapahtuma kestää yleensä 6–7 päivää ja sisältää kolme tai neljä eri koulutusaihetta keskittyen pääasiassa liiketoimintataitoihin: viestintä, esiintyminen, neuvottelu, ryhmän johtaminen, talousviestintä, retoriikka, case ratkonta, projektin johtaminen, jne. Koulutusta antava joko ammattilaiskouluttajat, ESTIEM kouluttajat tai aiheen tuntevat alumnit. Teoreettisten osuuksien lisäksi panostetaan oppimiseen tekemällä asiat itse. Osallistujat pääsevät harjoittelemaan opittuja asioita käytännössä sijoittamalla opittuja tietoja ja taitoja käytännön liike-elämän tilanteisiin ja haasteisiin.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]