eRepublik

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

eRepublik
Kotisivu erepublik.com
Tyyppi Verkkosivu, MMOG, Strategiapeli, sosiaalinen verkostoituminen
Rekisteröinti Vaaditaan
Kielet Englanti, espanja, ranska, saksa ja portugali
Luonut Alexis Bonte
George Lemnaru
Avattu 21. lokakuuta 2008
Tulot Lisäominaisuuksien myynti, mainokset
Nykyinen tila Versio 2.0 'Erepublik Rising'

eRepublik on eRepublik Labsin 21. syyskuuta 2008 julkaisema ilmainen selainpeli, joka painottaa pelaajien välistä kanssakäymistä ja verkostoitumista yhteiskuntasimulaatiossa. Peli sijoittuu vaihtoehtomaailmaan – Uuteen Maailmaan – jossa "kansalaiset" osallistuvat politiikkaan, pyörittävät taloutta ja liiketoimintaa sekä sotivat muiden valtioiden kanssa[1] Pelin kehittivät Alexis Bonte ja George Lemnaru, joiden lisäksi sivuston henkilökuntaan kuuluu 30 muuta työntekijää.

Yleiskatsaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

eRepublik yhdistää Facebookin kaltaisen sosiaalisen verkostoitumisen ja strategiapelin yhdeksi kokonaisuudeksi, jossa pelaajat voivat osallistua monenlaisiin aktiviteetteihin. eRepublikin "kansalaiset" voivat olla työntekijöitä, omistaa yrityksiä, muodostaa poliittisia ryhmittymiä, äänestää vaaleissa, tulla puolueenjohtajiksi, kansanedustajiksi tai jopa presidenteiksi, kirjoittaa omaa sanomalehteään ja jopa sotia oikean maailman virtuaalivastineita vastaan. Pelissä on hyvin vähän visuaalista sisältöä, ja peli muistuttaakin enemmän tekstipeliä. Suurin osa pelaamisesta tapahtuukin pelin ulkopuolisilla kanavilla, pääasiassa IRC-kanavilla ja eri keskustelufoorumeilla.

Rekisteröityessään pelaaja valitsee maan, jonka kansalaiseksi haluaa tulla. Jokainen maista on nimetty ja sijoitettu oikean maailman vastineensa mukaisesti. Kansalainen etsii itselleen työpaikan kotimaastaan ja alkaa kohottaa kuntoaan, josta on hyötyä sotimisessa. Sekä harjoittelu että työskentely tehdään päivittäin painamalla kahta nappia. Peliin ei tarvitsekaan käyttää viittä minuuttia enempää aikaa, vaikka halutessaan sen parissa saa vierähtämään jopa tunteja.[2]

eRepublikin Kulta on kuvitteellinen valuutta, jota käytetään vertailukohteena eri maiden valuuttoihin nähden (esimerkkeinä FIM, GDP ja USD). Sitä myös käytetään ostettaessa lisäominaisuuksia, kuten yrityksiä. Kultaa saadaan mm. saavuttamalla korkeita tasoja tai erityisistä saavutuksista,

eRepublikin versio 1.5, 2.0 on julkaistu mutta saadun negatiivisen palautteen takia se vaihdettiin takaisin 1.5 versioon.

eRepublikin osa-alueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Talous perustuu yhdelletoista teollisuudenalalle: 5 "raaka-ainealaa" (vilja, titanium, rauta, öljy, kivi), 3 "jalostusalaa" (ruoka, aseet, matkustusliput) ja 3 "rakennusalaa" (talot, sairaalat, puolustusjärjestelmät). Saavuttaessaan tietyn tason kansalaiset voivat perustaa itselleen yrityksen, jolloin he saavat "yritysjohtajien toimintoja" käyttöönsä: he voivat palkata muita pelaajia töihin, määritellä palkat, ostaa raaka-aineita(ellei kyseessä ole raaka-aineita tuottava yritys), laittaa tuotteita myyntiin ja ostaa vientilisenssejä yrityksilleen(jolloin he voivat myydä tuotteitaan valitsemassaan maassa).

Politiikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kansalaisina pelaajat voivat tietyn tason saavutettuaan liittyä haluamaansa puolueeseen. Korkeimmilla tasoilla he voivat päästä puolueensa puheenjohtajaksi tai jopa presidenttiehdokkaaksi.

5. päivä joka kuuta eRepublikissa pidetään presidentinvaalit, 15. päivä puolueiden puheenjohtajavaalit, ja 25. eduskuntavaalit. Päiviä ennen presidentinvaaleja puolueet päättävät omasta ehdokkaastaan, joka sitten valitaan kansan enemmistön äänin koko maan presidentiksi. Puolueen puheenjohtajaksi haettaessa ehdolle asettuminen maksaa 2 kultaa; kuka tahansa tarpeeksi korkean tason omaava voi asettua ehdolle. Eduskuntavaalit ovat muita monimutkaisemmat.

Puolueen jäsenet asettuvat ehdolle maansa eri alueilla, ja vaalitaistelu käydään alueittain eri puolueiden kesken. Ehdokkaiden määrä aluetta kohti riippuu valtion alueiden lukumäärästä. Tämä myös määrää yhdeltä alueelta eduskuntaan pääsevien ehdokkaiden määrän. Periaate on, että mitä useampi alue, sitä vähemmän yhdeltä alueelta pääsee ehdokkaita läpi. Keskikokoisissa maissa eduskunnan koko on 40 henkilöä. Äänien mennessä alueella tasan kahden ehdokkaan kesken, enemmän kokemuspisteitä omaava tulee valituksi.

Sota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julistaakseen sodan toista maata vastaan, presidentin on saatava eduskunnan hyväksyntä pelissä käytävällä äänestyksellä. Jos äänestys menee läpi, maat ovat sodassa keskenään ja maan presidentit voivat aloittaa taistelut niillä toistensa alueilla, joilla niillä on yhteistä rajaa. Vallatuilla alueilla voi kuka tahansa kansalainen aloittaa vastarintaliikkeen, jolloin alue mahdollisesti palautuu alkuperäiselle omistajalleen. Valtiot voivat solmia keskenään puolustussopimuksia turvatakseen alueidensa koskemattomuuden.

Media[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuka tahansa voi perustaa sanomalehden jossa julkaista ajatuksiaan tai uutisia eRepublikin tapahtumista. Toiset kansalaiset voivat lukea, äänestää ja kommentoida artikkeleita, ja halutessaan tilata lehteä itselleen.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

eRepublikissa pelaaminen koostuu yllä mainittujen moduulien hyödyntämisestä ja yhdistelystä jotta yksilö tai yhteisö voi saavuttaa tavoitteensa. Kansalaisten tulee käyttää mediaa tuodakseen itseään, yritystään, puoluettaan tai kotimaataan esille. Eduskunnan tulee säätää sopivia veroja ylläpitääkseen tehokasta talouspolitiikkaa. Jotta maa voisi sotia menestyksekkäästi, sen taloudellisen tilanteen tulee olla vakaa ja kansalaisten motivoituneita.

Yksi ristiriitainen pelaamisen muoto on poliittisten vallankaappausten suorittaminen(lyhennettynä PTO, joka tulee sanoista political take-over). Poliittiseksi vallankaappaukseksi kutsutaan tapahtumaa, jossa väkirikkaasta maasta muuttaa suuri joukko pelaajia kohdemaahan juuri ennen vaaleja. He muodostavat puolueen ja yrittävät saada itselleen enemmistön eduskunnasta voidakseen erottaa senhetkisen presidentin, tai yksinkertaisesti voittaakseen presidenttiyden itselleen. Näin he voivat tehdä tuhoa maan taloudelle tai vallata sen, jos ulkomaalainen presidentti luovuttaa alueet sodassa pois hyökkääjälle. Poliittisia vallankaappauksia tehdään varsinkin pieniin maihin, sillä suurilla mailla on varaa irrottaa jopa satoja pelaajia tällaiseen toimintaan, jolloin heidän puolueensa nousee ylivoimaisesti suurimmaksi.

Kansalaisilta saadun palautteen seurauksena eRepublikin ylläpito on ilmoittanut kehittävänsä peliin kansalaisuuden tällaisen toiminnan estämiseksi tai ainakin hankaloittamiseksi. Tähän mennessä on kuitenkin muodostettu useita anti-vallankaappausryhmiä joiden tehtävä on pyrkiä estämään vallankaappaukset liittolaismaissaan.

Muita ominaisuuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä on Twitterin kaltainen shoutbox-systeemi. Kansalaisilla oli käytettävissään kolme "huutoa" päivää kohden. Maksaessaan lisäominaisuuksista kansalaiset saivat käyttöönsä kymmenen huutoa päivittäin, rajattomasti tilaa saapuneiden viestien kansioonsa ja 50 paikkaa inventaarioonsa. Shoutbox korvattiin Citizen feeds-nimisellä kommentointilaatikolla, joka toimii kuin shoutbox, mutta huudot voi nähdä vain pelaajan profiilista tai etusivulta, mikäli pelaaja on huutajan ystävälistalla. Oikeaa rahaa vastaan voi myös lunastaa kultaa kerran viikossa. Tämä ei ole kuitenkaan ainut tapa kullan saantiin. Kultaa voi hankkia mm. tekemällä tehtäviä ja kutsumalla lisää pelaajia eRepublikiin.

eRepublikin pelaajayhteisö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaamisen kannalta tärkein seikka on pelaajien ja pelaajayhteisöjen välinen kanssakäyminen.

Pelin ulkopuolella pelaajat ovat perustaneet keskustelufoorumeita. Useimmilla valtioilla on omat keskustelufooruminsa, joissa mm. suurin osa poliittisesta päätöksenteosta tapahtuu. Keskustelua käydään myös pelin viimeisimmistä tapahtumista, ja usein löytyy myös "osta ja myy"-osio. Ulkoiset keskustelualueet ovat suuressa roolissa pelaamisen kannalta, ja pelaaminen olisi huomattavasti hankalampaa ilman niitä.

Aktiiviset kansalaiset ovat myös perustaneet IRC-kanavia valtioilleen voidakseen keskustella tapahtumista reaaliajassa esimerkiksi sotien ja liittolaisten välisten neuvottelujen aikaan. Tämä myös tiivistää pelaajayhteisöä entisestään. Myös eRepublik API on synnyttänyt monia tilastoja ja hyödyllistä tietoa sisältäviä sivuja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]