European Round Table of Industrialists

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta ERTI)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

European Round Table of Industrialists (lyhenne ERT tai ERTI) on Euroopan unionissa toimiva suurteollisuuden vaikutusvaltainen edunvalvontaryhmä, johon kuuluu noin 50 eurooppalaista teollisuusjohtajaa, tavoitteena kilpailykyvyn vahvistaminen. Ryhmä toimii sekä kansainvälisillä että kansallisilla tasoilla.

Ryhmän perustajahahmo on ollut Volvon johtaja Pehr G. Gyllenhammar.

Suomi ja ERT[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomesta ryhmään ERT:n virallisella sivulla on jäseneksi ilmoitettu Kone Oyj:n Henrik Ehrnrooth ja Risto Siilasmaa (Nokia). Aiemmin on Suomesta "Euroopan pyöreän pöydän teollisuusmiehiin" kuulunut Nokian Kari Kairamo (1986-1988), Simo Vuorilehto (Nokia) ja Casimir Ehrnrooth Kymmene-yhtymästä.

ERT on suomennettu monilla eri tavoin, esimerkiksi ”Euroopan teollisuusjohtajien pyöreä pöytä”, ”Euroopan pyöreä pöytä”, ”Euroopan teollisuusmiesten pyöreä pöytä”, ”Euroopan pyöreän pöydän klubi”.

Jorma Ollila on ollut ERT:ssä mukana vuosina 1997–2011, myös Antti Herlinin nimi(Kone Oyj) esiintynyt ERT:n jäsenlistoilla.

Ilkka Hakalehdon kirjan Itsenäisyys vaarassa: kamppailu Suomesta 1917 vallankumouksesta 1990-luvun eurohuumaan mukaan ERT on perustettu nimenomaan toteuttamaan suuryritysten ja suurpääoman omistajien etujen mukainen rakennemuutos Euroopan unionin avulla - ja että ERT on EU:n todellinen vallankäyttäjä sen virallisten toimi- ja päätoksentekoelinten takana.

Kone.com-sivustollaan Kone-yhtiö ilmoittaa olevansa mukana ERT:n energia- ja ilmastonmuutostyöryhmässä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Members, Ert
  • Itsenäisyys vaarassa: kamppailu Suomesta 1917 vallankumouksesta 1990-luvun eurohuumaan, Ilkka Hakalehto, 1003
  • kone.com, Sustainability, Memberships and positions of trustlähde tarkemmin?