EGP-satelliitti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee satelliittia. Katso EGP lyhenteen muista merkityksistä.

Experimental Geodetic Payload eli EGP on japanilainen geodeettinen tutkimussatelliitti.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Satelliitti laukaistiin Maata kiertävälle radalleen 13. elokuuta 1986. Laukaisu tehtiin H-1 -kantoraketilla Tanegashiman avaruuskeskuksesta Japanista [1]. Pian laukaisunsa jälkeen se sai nimekseen Ajisai, vaikkakin satelliitti tunnetaan paremmin nimellä EGP tai EGS.

Rakenne ja tehtävä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

EGP on ns. passiivinen satelliitti. Sen mukana ei ole mittalaitteita, vaan sen päätehtävänä on heijastaa siihen suuntautuvaa valoa. EGP:n pintaa peittää 318 pientä peiliä ja 1436 laserheijastinta. Satelliitti on pallomainen, halkaisijaltaan 2,15 m. Sen kokonaismassa on 685 kg.

Satelliitti kiertää Maapalloa, ja sen tarkoitus on geodeettinen. Suuntaamalla satelliittiin laservaloa ja mittaamalla säteen paluuaikaa, voidaan määrittää tarkka maantieteellinen sijainti. Tämän lisäksi tulee tuntea satelliitin radan ominaisuuksia. Tätä tekniikkaa on hyödynnetty Japanin saarten sijaintien määrittämiseen.

Radan ominaisuuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

EGP kiertää Maata noin 1480 km:n korkeudessa ympyränmuotoisella radalla. Ratatason kaltevuus päiväntasaajaan nähden on 50 astetta. Satelliitin kiertoaika maapallon ympäri on 116 minuuttia.

Visuaalinen näkyvyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

EGP on peileineen ja heijastimineen kuin taivaallinen diskopallo. Kun satelliitti on Auringon valaisema ja sen tarkkailija Maan varjossa (aamu- tai iltahämärän aikaan), EGP näkyy taivaalla hyvin tiheästi vilkkuvana satelliittina. Sen välähdysjakso on sekunnin murto-osia. Tämän satelliitin voi erottaa yötaivaalta paljain silminkin kauempana kaupunkien valoista, mutta paremmin sitä pääsee tarkkailemaan pienen kiikarin avulla. Satelliitin ylitykseen kuluu aikaa kymmenkunta minuuttia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]