E-lasku

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
E-lasku logo.png

E-lasku on sähköisessä muodossa oleva verkkolasku, jonka kuluttaja voi halutessaan saada omaan verkkopankkiinsa tai OmaPostiinsa. Sen käyttöönotto yksinkertaistaa maksamista verkkopankissa. Käyttöönotto edellyttää verkkopankin asiakkuutta ja se tapahtuu kuluttajan oman verkkopankin kautta. Sen tekninen sanomamuoto on Finvoice.

Suomalaisen e-laskun toimintamalli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Verkkopankissa on luettelo kaikista laskuttajista, jotka voivat lähettää e-laskuja. Kuluttaja voi valita luettelosta ne laskuttajat, joiden haluaa jatkossa lähettävän hänelle verkkolaskuja. Kuluttaja voi myös yksittäistä laskua maksaessaan valita, että haluaa jatkossa laskut kyseiseltä laskuttajalta verkkolaskuna. Pankki välittää laskuttajille ilmoituksen verkkolaskun käyttöönotosta. Kuluttajan valitsemien laskuttajien laskut alkavat tulla sähköisesti suoraan hänen verkkopankkiinsa maksettaviksi.

Pankit tarjoavat kuluttajille erilaisia verkkolaskuun liittyviä lisäpalveluita. Näitä ovat muun muassa sähköposti- ja/tai tekstiviesti-ilmoitus verkkopankkiin saapuneesta laskusta sekä laskujen automaattinen maksaminen. Kuluttajan itsensä automaattiseen maksamiseen määrittämät laskut maksetaan ilman erillistä hyväksyntää, jos ne alittavat kuluttajan verkkopankissa asettaman eurorajan.

E-laskuja voidaan lähettää pankkien ja muiden verkkolaskuvälittäjien kautta.

E-laskun hyödyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Verkkopankissa olevaan laskuun ei tarvitse näppäillä laskun yksityiskohtaisia tietoja. Maksulomake on suoraan valmis maksamiseen, jos kuluttaja hyväksyy sen tarkistuksensa jälkeen. Maksaminen tapahtuu helposti ja nopeasti ilman virheitä. Kuluttaja voi kuitenkin halutessaan tehdä laskuun muutoksia aivan kuten paperilaskunkin tapauksessa.

Kuluttaja voi arkistoida verkkolaskut tietokoneelleen, tulostaa ne paperille tai pyytää OmaPostia tai pankkia huolehtimaan laskujen sähköisestä arkistoinnista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]