E-jolla

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Europe dinghy.svg

Europe (Bootsklasse).svg

Tekniset tiedot
Runko
Pituus(LOA) 3.35 m
Paino 45 kg
Riki
Isopurje 7,5 m²
LYS-kevytvene ?,??
Valmistusmäärät: ~???
Suomen laivue: ~25
Kustannukset
Uuden hinta ~10000-15000€
Käytetyn hinta ~1000-7000€
Purjekerran hinta ~800€

E-Jollat , Europe Class, ovat tämän hetken suosituimpia kevytveneitä. E-Jollaa voi käyttää yksi tai kaksi ihmistä, ja ne ovat erittäin nopeita. E-jollassa on yksi purje, jota säädetään skuutti-köydellä. Skuutti-köysi löysää ja kiristää purjetta, mikä auttaa purjetta saamaan mahdollisimman hyvän ilmavirtauksen alleen. E-Jollan suunnitteli belgialainen Alois Roland vuonna 1960. E-jolla kehittettiin Moth-kehitysluokan kokemusten perusteella. E-jollalla ja Moth-luokan veneillä onkin yhtenäisiä mittoja. E-jollan toi Suomen markkinoille Risto Mellin ja huhujen mukaan sai "mukavat hillot" kaupoista.

Materiaalit ja tekniset tiedot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

E-Jollat valmistetaan nykyisin pääasiassa lasikuidusta, vaikka puusta valmistettujakin tehdään. Nykyiset E-Jollat ovat noin 3½ metriä pitkiä ja painavat noin 50 kiloa. Purjepinta-ala on useimmiten 7 neliömetriä, ja purjeet valmistetaan kudotusta kankaasta, jotta ne kestävät kovan rasituksen. 1990-luvulta lähtien alumiinisten mastojen rinnalla sallittiin hiilikuitumastot. Tuomas Mellin tunnetaan hiilikuitumastojen pioneerinä ja hän maksoi ensimmäisestä hiilikuitumastostaan peräti 20 000€. E-jollailu on siis pitkälti varusteurheilua.

Kilpalaji[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Europe Class oli yksi olympialaisten purjehduslajeista. E-jollalla kilpailevan purjehtijan ihanteellisena painona pidetään noin 45-75 kg. Veneellä kilpaillaan jopa 25 m/s tuulessa. Lajissa kansainvälisellä tasolla menestyneistä suomalaispurjehtijoista tunnetuin on Sari Multala, joka sijoittui kesän 2004 olympialaisissa viidenneksi. Muita suomalaisia menestyneitä e-jollapurjehtijoita ovat Waltteri Moisio ja Tuomas Mellin. Mellin on voittanut avoimen ranking sarjan kuuden vuoden aikana peräti kuusi kertaa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]