E-jolla

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
E-jolla
Suurin pituus (LOA) 3,35 m
Paino 45 kg
Purjeet Isopurje
Isopurje 7,5 m2

E-Jollat , Europe Class, ovat tämän hetken suosituimpia kevytveneitä. E-Jollaa voi käyttää yksi tai kaksi ihmistä, ja ne ovat erittäin nopeita. E-jollassa on yksi purje, jota säädetään skuutti-köydellä. Skuutti-köysi löysää ja kiristää purjetta, mikä auttaa purjetta saamaan mahdollisimman hyvän ilmavirtauksen alleen. E-Jollan suunnitteli belgialainen Alois Roland vuonna 1960. E-jolla kehittettiin Moth-kehitysluokan kokemusten perusteella. E-jollalla ja Moth-luokan veneillä onkin yhtenäisiä mittoja.

Materiaalit ja tekniset tiedot

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

E-Jollat valmistetaan nykyisin pääasiassa lasikuidusta, vaikka puusta valmistettujakin tehdään. Nykyiset E-Jollat ovat noin 3½ metriä pitkiä ja painavat noin 50 kiloa. Purjepinta-ala on useimmiten 7 neliömetriä, ja purjeet valmistetaan kudotusta kankaasta, jotta ne kestävät kovan rasituksen. 1990-luvulta lähtien alumiinisten mastojen rinnalla sallittiin hiilikuitumastot.

Europe Class oli yksi olympialaisten purjehduslajeista. E-jollalla kilpailevan purjehtijan ihanteellisena painona pidetään noin 55-75 kg. Veneellä kilpaillaan jopa 12,5 m/s tuulessa. Lajissa kansainvälisellä tasolla menestyneistä suomalaispurjehtijoista tunnetuin on Sari Multala, joka sijoittui kesän 2000 ja 2004 olympialaisissa viidenneksi.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]