E-100

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
E-100:n runko sen jouduttua brittien haltuun

Panzerkampfwagen E-100 (Gerät 383) (TG-01) oli saksalainen superraskas panssarivaunu, jota kehiteltiin toisen maailmansodan lopussa.

Kehitystyö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Waffenamt tilasi suunnitelman yhdessä Porschen Mausin kanssa kehitettävästä vaunusta kesäkuussa 1943. Se oli raskain Entwicklung-sarjan (E) panssarivaunu. Tarkoituksena oli standardisoida, (eli saada mahdollisimman moni komponentti sopimaan muihin E-sarjan vaunuihin).

Marraskuussa 1942 Krupp ehdotti painoksi 155 tonnia, kun taas Maus painoi 188 tonnia. E-100 käyttäisi kuitenkin Mausin tykkitornia.

Joulukuussa 1942 Krupp ehdotti uudeksi painoksi 130 tonnia käyttäen paljon samoja komponentteja kuin Tiger-tankissa. Tankista käytettiin myös nimitystä "Tiger-Maus" Siihen asennetun Mausin tornin takia. Painoa pudotettiin panssarin ohentamisella, kaventamalla ja lyhentämällä panssarivaunua.

Vuoden 1944 jälkeen työtä jatkettiin todella hitaalla vauhdilla, kunnes se keskeytettiin kokonaan siirtäen kehitystyö Mausiin.

Prototyypissä oli HL230P30-moottori HL234 moottoreiden puutteen vuoksi. HL230 oli sama moottori jota käytettiin Panther- ja Tiger II -tankeissa. Sen teho oli riittävä 45-tonniselle Panther-tankille, alitehoinen jo 70-tonniselle Tiger II:elle, ja erittäin alitehoinen 140-tonniselle E-100-tankille. Prototyyppiin oli asennettu 15 cm Kwk 44,lähde? (oliko siinä prototyypissä yleensä tornia ollenkaan?) vaikka selvää päätöstä Kwk 15 cm ja Kwk 17 cm tykkien välillä ei koskaan tehtykään.lähde? (oliko saksalaisilla 17 cm tykkiä? tarkoitetaanko 12,8 tai 15 cm tykkejä?) Rungossa oli viisto panssari, tyypillinen vuoden 1943 loppupuolen ratkaisu, jolla saatiin panssariin lisää suojavaikutusta lisäämättä kuitenkaan painoa. Telapyörät olivat päällekkäiset, niin kuin Tiger II:sessa ja Pantherissa.

Ensimmäistä prototyyppiä ei koskaan valmistettu, ja liittoutuneet löysivät sen tehtaalta vuonna 1945. Britit siirsivät vielä keskentekoisen panssarivaunun, ja sen jälkeen se romutettiin.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Chamberlain, Peter & Doyle, Hilary (1999) "Encyclopedia Of German Tanks Of World War Two"
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta E-100.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Panzerkampfwagen E-100