Dyynimukulakuukunen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dyynimukulakuukunen
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Sienet Fungi
Kaari: Kantasienet Basidiomycota
Alakaari: Avokantaiset Agaricomycotina
Luokka: Varsinaiset avokantaiset Agaricomycetes
Alaluokka: Agaricomycetidae
Lahko: Boletales
Heimo: Sclerodermataceae
Suku: Mukulakuukuset Scleroderma
Laji: septentrionale
Kaksiosainen nimi

Scleroderma septentrionale
M. Jeppson 1998[1]

Katso myös

  Dyynimukulakuukunen Commonsissa

Dyynimukulakuukunen (Scleroderma septentrionale) on mukulakuukusten sukuun kuuluva sienilaji, joka on tieteelle uutena todettu vasta vuonna 1998. Tyyppinäytettä säilytetään Oulun yliopistossa, jonne sen on toimittanut professori Tauno Ulvinen[1]. Laji kasvaa hiekkadyyneillä sekä Euroopassa että Pohjois-Amerikassa ja muistuttaa suuresti toista sienilajia Scleroderma meridionalea. Näiden kahden lajin yhteisenä synonyyminä on toistaiseksi Scleroderma macrorrhizon. Itiöemät ovat kevätpainotteisia, ja ne ovat halkaisupinnaltaan ensin valkeita, kellastuvia ja lopulta mustuvia.[2]

Laji on pahanmakuinen, ja sitä pidetään hieman myrkyllisenä. Sitä kasvaa Suomen puolella Porin Yyterissä, jossa siitä on myös käytetty murteellista nimeä ”ryynimukula”.[3] Rockyhtye Saijaa Saijaa on tehnyt albumin nimeltä Dyynimukulakuukunen[4].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Scleroderma septentrionale Index fungorum. 2017. Viitattu 21.5.2017.
  2. Michael Kuo: Scleroderma septentrionale MushroomExpert. 12/2004. Viitattu 21.5.2017 (englanniksi).
  3. Suvi Hurri: Entinen lehmänruoka on nyt herkku Porin kaupungin kotisivu. 2.9.2014. Arkistoitu 4.8.2017. Viitattu 21.5.2017.
  4. Vilho Pirttijärvi: Dyynimukulakuukunen on syömäkelvoton ja hieman myrkyllinen – Uskallatko kuunnella Saijaa Saijaan albumimaistiaisen? Rumba.fi. 3.2.2017. Viitattu 21.5.2017.