Dysaethesia Aethiopica

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Samuel A. Cartwright

Dysaethesia Aethiopica oli yhdysvaltalaisen psykiatrin Samuel A. Cartwrightin vuonna 1851 määrittelemä mielisairaus. Cartwrightin mukaan dysathesia aethiopica aiheutti orjien laiskuutta. Nykyään dysaethesia aethiopicaa pidetään näennäistieteenä ja sen katsotaan edustavan tieteellistä rasismia.

Cartwright määritteli orjien taipumuksen karata toiseksi sairaudeksi, jota hän kutsui drapetomaniaksi.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dysaethesia aethiopicaa esiintyi ainoastaan afroamerikkalaisten joukossa ja sen oireina olivat ihon tunnottomuus ja älyllisten toimintojen lamaantuminen niin, että henkilö vaikutti olevan kuin puoleksi unessa. Muita oireita saattoivat olla leesiot. Cartwright totesi dysaethesia aethiopican olemassaolon, mutta muut lääkärit olivat epäonnistuneet taudin tunnistamisessa, koska eivät olleet kiinnittäneet riittävästi huomiota afroamerikkalaisen rodun sairauksiin.

Cartwrightin mukaan dysaethesia aethiopica oli huomattavasti yleisempää omissa yhteisöissään elävien afroamerikkalaisten joukossa kuin Cartwrightin tutkimilla plantaaseilla työskentelevien orjien joukossa. Tauti tarttui ainoastaan niihin orjiin, jotka elivät vapaan ihmisen tavoin. Hän arvioi jopa lähes kaikkien vapaana elävien afroamerikkalaisten sairastuneen tautiin.

Cartwright piti dysaethesia aethiopicaa helposti parannettavana. Ihon tunnottomuus oli yksi oireista, joten ihoa täytyi stimuloida. Tähän Cartwright suositteli potilaan pesemistä lämpimällä vedellä ja saippualla. Tämän jälkeen iho tuli käsitellä öljyllä ja öljyn imeytymisen edistämiseksi ihoa tuli hakata leveällä nahkahihnalla. Lopuksi potilaan tulisi tehdä jonkinlaista raskasta työtä auringonpaisteessa.

Kirjailija Vanessa Jackson on todennut, että leesiot olivat oire dysaethesia aethiopicasta ja tohtori Cartwright huomasi, että ruoskimalla voisi parantaa sairauden. Jackson kuitenkin ihmetteli, että ruoskiminen ei aiheuttanut taudinmäärityksen varmistavia olevia leesioita.selvennä

Cartwrightin mukaan orjat olivat yllä kuvatun käsittelyn jälkeen kiitollisia valkoiselle miehelle, jonka voima oli palauttanut hänen järkensä.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Dysaethesia Aethiopica