Dyrrhakhionin taistelu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee antiikin aikaista taistelua. Normannien ja bysanttilaisten välisestä taistelusta katso Dyrrhakhionin taistelu (1081)
Dyrrhakhionin taistelu
Osa Caesarin sisällissotaa
Dyrrhakhionin ja muiden Julius Caesarin taistelujen sijainti.
Dyrrhakhionin ja muiden Julius Caesarin taistelujen sijainti.
Paikka:

Dyrrhakhion (nykyinen Durrës)

Lopputulos:

Pompeiuksen voitto

Komentajat

Julius Caesar

Pompeius

Julius Caesarin kansalaissodan taistelut

Massilia - Ilerda - Utica - Bagradas - Dyrrhakhion - Farsalos - Ruspina - Thapsus - Munda

Dyrrhakhionin taistelu käytiin vuonna 48 eaa. Julius Caesarin kannattajien ja senaatin joukkojen välillä. Taistelu oli osa Caesarin sisällissotaa.

Caesar hyökkäsi Italiaan tammikuussa 49 eaa. Tämän jälkeen senaatti ja Pompeius pakenivat Kreikkaan, jossa Pompeius alkoi koota uutta armeijaa. Caesar ylitti Adrianmeren tammikuussa 48 eaa. ja valtasi Apollonian, Dyrrhakhionin eteläpuolella. Caesarilla oli yksitoista legioonaa, mutta hän sai vain seitsemän näistä kuljetettua meren yli. Tämän jälkeen Caesar marssi Dyrrhakhioniin ja perusti leirinsä kaupungin ulkopuolelle. Kun Pompeius pääsi paikalle pystytti hän leirinsä Petra-nimiselle kukkulalle. Pompeiuksen joukot olivat vielä kokemattomia ja hän päätti välttää taistelun toistaiseksi. Caesar alkoi tämän jälkeen rakentaa piiritysmuuria Pompeiuksen leirin ympärille. Hänen aikomuksensa oli estää Pompeiuksen huollon. Pompeius puolestaan rakensi oman vastamuurinsa. Caesarin muuri oli lopulta 22 kilometriä pitkä ja se sisälsi 24 linnoitusta. Joukkojen välillä käytiin useita kahakkoja.

Pompeius päätti murtautua ulos kun Caesarin muurin eteläpää ei ollut vielä valmis. Tilanne muuttui entistä huonommaksi Pompeiuksen kannalta, kun Marcus Antonius pääsi paikalle lisälegioonien kanssa. Päivän taistelun jälkeen Caesarin oli tunnustettava tappionsa ja hän lähti heti marssimaan Thessaliaa kohti. Joukot kohtasivat uudelleen Farsaloksen taistelussa, jossa Caesar kukisti Pompeiuksen perusteellisesti.

Lähde[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä sotaan tai sodankäyntiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.