Dynamis

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Dynamis (m.kreik. δύνᾰμις, ”voima”; lat. potentia)[1] on antiikin filosofian tekninen termi, joka tarkoittaa potentiaalisuutta. Termi on sanojen ”dynaaminen” ja ”dynamiikka” alkuperä.

Filosofia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Termi dynamis esiintyy Aristoteleen teoksissa, ja tarkoittaa sellaista, jolla on jokin tietty kyky tai johon liittyy jokin mahdollisuus (tulla joksikin tms.). Termi käännetään yleensä Aristoteleen filosofian yhteydessä ”potentiaalisuudeksi”. Aristoteles asetti dynamiksen kahta aktuaalisuuden lajia, ensimmäistä (entelekheia) ja toista (energeia) aktuaalisuutta vastaan.

Termiä käytettiin kreikkalaisessa filosofiassa jo ennen Aristotelesta: esisokraatikot viittasivat sillä aineen eri ominaisuuksiin tai piirteisiin.[2] Uusplatonistit kehittivät personifioituneiden kausaalisten toimijoiden ajatusta,[2] ja käyttivät termiä dynamis näiden toimijoiden luovasta ja vaikuttavasta voimasta. Tämä eroaa Aristoteleen käsityksestä, jossa dynamis oli lähinnä potentiaalisuutta; uusplatonilaisilla dynamis oli jotain aktiivisempaa.[3][4]

Teologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kristillisessä teologiassa termiä dynamis on joskus käytetty Pyhän Hengen yhteydessä.[5] Se kuvaa Pyhän Hengen toimintaa, kun uskovat ottavat sen vastaan.[6] Gregorios Nyssalainen puolestaan käytti termiä uusplatonilaisesti Jumalan vaikuttavasta toiminnasta ja voimasta, ja piti sitä Jumalan kolminaisuutta yhdessä pitävänä tekijänä.[7]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Liddell, Henry George & Scott, Robert: δύνᾰμις A Greek-English Lexicon. 1940. Perseus Digital Library, Tufts University. (englanniksi)
  2. a b Kemerling, Garth (toim.): Dynamis Philosophical Dictionary. Viitattu 2.9.2009.
  3. Moore, Edward: Neoplatonism The Internet Encyclopedia of Philosophy. Viitattu 2.9.2009. (englanniksi)
  4. Sorabji, Richard: ”Forms as causes: dunamis in Neoplatonism”, The Philosophy of the Commentators, 200-600 AD: Logic and metaphysics, s. 162. Cornell University Press, 2005. ISBN 080148989X. Teoksen verkkoversio.
  5. Esim. Luuk. 24:49
  6. Esim. Ap.t. 1:8, Ap.t. 10:38
  7. Ludlow, Morwenna: Gregory of Nyssa: ancient and (post)modern, s. 27. Oxford University Press, 2007. ISBN 0199280762. Teoksen verkkoversio.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Blair, George Alfred: Energeia and Entelecheia: "act" in Aristotle. University of Ottawa Press, 1992. ISBN 978-0776603643.