Dukan-dieetti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Dukan-dieetti, tai Dukanin dieetti, on etenkin Ranskassa tunnettu, proteiinipitoinen ruokavalio. Dieetin suunnitteli Pierre Dukan, ranskalainen lääkäri ja ravintofysiologi.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun Pierre Dukan oli yleislääkärinä Pariisissa vuonna 1975, hän kohtasi liikalihavuuden ongelman. Siihen aikaan liikalihavuuden hoitona käytettiin pieniä ruoka-annoksia ja vähäkalorista ruokaa. Dukan mietti vaihtoehtoista tapaa, jolla voitaisiin estää laihtuneiden potilaiden uusi painonnousu. Hän kehitteli uuden nelivaiheisen lähestymistavan, joka piti sisällään pysyvän muutoksen painonpudotuksessa. Kahdenkymmenen tutkimusvuoden jälkeen Pierre Dukan julkaisi löydöksensä vuonna 2000 kirjassaan Je ne sais pas maigrir (En tiedä kuinka laihtua), josta tuli menestysteos.

Dukanin dieetistä tuli menestys sen jälkeen, kun Carole Middleton kertoi tyttärensä Catherinen laihduttaneen sen avulla kaksi kokoa ennen häitään Prinssi Williamin kanssa.

Ohjelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dukanin dieetti on neliportainen ohjelma, jossa kahdessa ensimmäisessä vaiheessa pudotetaan ylimääräinen paino, ja kahdessa seuraavassa vaiheessa keskitytään tavoitepainon säilymiseen.

1-vaiheessa, niin sanotussa hyökkäysvaiheessa, syödään pelkkiä proteiinipitoisia ruokia.[1] Dukanilla on niistä tarkka soveltuvien ruoka-aineiden luettelo.

Painonpudotus tapahtuu 2-vaiheessa, jossa jatketaan proteiinipitoisten ruokien syömistä, ja lisätään ruokavalioon 28 erilaista kasvista. Proteiinipäiviä kuitenkin vuorotellaan proteiini-kasvispäivien kanssa. Päivittäin suositellaan liikunnaksi vähintään 30 minuuttia kävelyä.

3-vaiheessa eli tasauksessa keho opetetaan sopeutumaan uuteen vaiheeseen. Tässä vaiheessa voidaan ruokavalioon lisätä hedelmiä, leipää ja juustoja. Hiilihydraattipitoinen ruoka sallitaan 1-2 kertaa viikossa. Lisäksi laihduttaja saa palkita itsensä kerran tai kahdesti viikossa juhla-aterialla, jossa myös jälkiruoka tai lasillinen viiniä on sallittu. Liikuntasuositus on edelleen 30 minuuttia kävelyä päivässä.

4-vaihe eli ylläpitovaihe kestää loppuelämän. Viikossa on yksi proteiinipäivä, joka Dukanin mukaan varmistaa, että syödyt hiilihydraatit eivät enää kerry vyötärölle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]