Dublinin satama

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dublinin satama
Sataman rahtialuetta.
Sataman rahtialuetta.
Sijainti
Sijainti Dublin
Koordinaatit 53.34609°N, 6.20831°W
Yksityiskohtia
Omistaja Dublin Port Company
Tyyppi Merisatama
Kotisivut
Dublinin satama, läntinen satama-allas.

Dublin Port (iiriksi Calafort Átha Cliath) on Irlannin suurin satama. Sillä on sekä historiallista että nykyisin taloudellista merkitystä. Noin kaksi kolmasosaa Irlannin satamaliikenteestä kulkee Dublinin sataman kautta. Sataman ja sen maa-alueen, lähinnä Dublinin Northsiden, itäpään arvoksi on laskettu 25–30 miljardia euroa.

Sijainti ja paikkatunnisteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dublinin nykyinen satama sijaitsee Liffeyn molemmin puolin sen suulla. Joen pohjoispuolella oleva sataman pääosa (205 hehtaaria) on East Wallin ja North Wallin toisessa päässä katsottuna Alexandra Quaylta. Joen eteläpuolella oleva sataman osuus on paljon pienempi (51 hehtaaria) ja on Pigeon Housen niemimaan alkupäässä.

YK:n paikkatunniste (LOCODE) Dublinille on IE DUB. Sataman lauttaterminaaleille on sekä yhteinen (IE DFT, Ferryport Terminals) että erilliset tunnisteet: IE DFA Ferryport Terminal 1), IE DFB (Ferryport Terminal 2), IE DFC (Ferryport Terminal 3) ja IE MTL (Marine Terminal Ltd.)[1]

Palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sataman tärkein toiminto on rahdin käsittely. Siellä käy päivittäin monen kokoisia aluksia suurista konttilaivoista pieniin dieselproomuihin.

Ro-ro-lauttoja kulkee päivittäin Irlanninmeren yli Walesin Holyheadiin, Englantiin Liverpooliin ja kesäaikaan Mansaarelle Douglasiin. Maailman suurin autolautta, Irish Ferriesin alus MS Ulysses, johon mahtuu 2 000 matkustajaa, liikennöi Holyheadin reittiä.

Dublinin satamassa on myös risteilyalusten telakka.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. United Nations Code for Trade and Transport Locations (UN/LOCODE) (YK:n koodi kauppa- ja liikennepaikoille (UN/LOCODE)) unece.org. Viitattu 3.3.2013. (englanniksi)
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Dublin Port