Drosophila

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Drosophila
Banaanikärpäsen (Drosophila melanogaster) naaras
Banaanikärpäsen (Drosophila melanogaster) naaras
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Arthropoda
Alajakso: Kuusijalkaiset Hexapoda
Luokka: Hyönteiset Insecta
Lahko: Kaksisiipiset Diptera
Yläheimo: Ephydroidea
Heimo: Mahlakärpäset Drosophilidae
Alaheimo: Drosophilinae
Suku: Drosophila
Fallén, 1823
Alasuvut
Katso myös

  Drosophila Wikispeciesissä
  Drosophila Commonsissa

Drosophila on mahlakärpäsiin kuuluva suku, johon lasketaan kuuluvaksi noin 1 500 – 2 000 lajia, joista pelkästään Havaijin saaristossa elää 800.[1][2] Sukuun kuuluu myös perinnöllisyystieteessä paljon tutkittu banaanikärpänen. Suvun lajeista 14 ei ole luokiteltu mihinkään suvun kuuteen sektioon.[3] Suvulle ei ole toistaiseksi annettu virallista suomenkielistä nimeä.[4]

Drosophila on suora latinankielinen lainaus kreikan kielen sanoista δρόσος, drósos (suom. aamukaste) ja φίλος, fílos (suom. rakastaminen) eli suora käännös on "aamukasteen rakastaja".

Drosophila-suvun lajit ovat saalista monille saalistajille, kuten petokärpäsille ja Vespula-suvun ampiaisille. Havaijilla juuri kyseisen ampiaissuvun lajien leviäminen on aiheuttanut Drosophila-suvun lajien määrän vähenemisen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Markow, T.A. & O'Grady, P.M.: Drosophila – A Guide to Species Identification and Use, s. 13. Elsevier, 2006. ISBN 978-0-12-473052-6.
  2. Portin, P.: Sata vuotta banaanikärpästutkimusta. Tieteessä tapahtuu, 2005, 23. vsk, nro 5, s. 40–41. Artikkelin verkkoversio.
  3. NCBI Taxonomy browser – Unclassified Drosophila NCBI. Viitattu 12.6.2007. (englanniksi)
  4. Onttonen, Tiina: Keskustelua: Vielä mahla- ja banaanikärpäsistä. Tieteessä tapahtuu, 2000, 18. vsk, nro 2. Artikkelin verkkoversio.