Drive-in

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vuonna 1960 Neu-Isenburgissa, Saksassa avattu "Autokino Gravenbruch" oli Euroopan ensimmäinen drive-in-elokuvateatteri

Drive-in on englanninkielinen ilmaus, jota käytetään palveluista joita voi käyttää poistumatta omasta autostaan. Erityisen suosittuja olivat 1960-luvulle asti drive-in-elokuvateatterit ja edelleen hampurilaisravintolat ym. pikaruokapaikat. Autojen pikapesu on eräänlainen drive-in-palvelu.

Drive-in elokuvateatteri sai patentin Yhdysvalloissa laman keskellä vuonna 1933.[1]

Drive-in on suosittu Yhdysvalloissa, koska oma auto antaa yksityisyyttä (mm. elokuvat). Suomessa drive-in-pikaruokapaikat yleistyivät 1990-luvulla, tosin Suomen ensimmäinen drive-in nakkikioski avattiin jo vuonna 1968 Porissa.[2]

Maailmanlaajuisen koronaviruspandemian aikoina 2020-luvun alussa drive-in-menetelmää käytettiin virusnäytteiden ottamiseen, rokotusten antamiseen[3] sekä äänestämiseen, esimerkkinä Suomen kuntavaalien 2021 ennakkoäänestyksessä käytetyt ulkoäänestyspaikat[4].

Suomessa toimi 1960–80-luvuilla useita autopankkeja. Niissä pankkikonttorin palveluita sai autosta käsin. Yhdysvalloissa ja muissa käteisrahaa ja sekkejä maksuliikenteeseen käyttävissä maissa drive-in-pankit ovat yhä yleisiä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]