Drillinki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tyypillinen drillinki, kaksi haulipiippua ja niiden alla luotipiippu.

Drillinki (saks. Drilling, kolmoset) on kolmipiippuinen metsästysase. Siinä on yleensä kaksi rinnakkaista, samaa kaliiperia olevaa haulipiippua ja yksi luotipiippu näitten alla.[1] Toinen yleinen yhdistelmä on kaksi samaa kaliiperia olevaa rinnakkaista luotipiippua, joitten alla yksi haulipiippu. Myös kolmella haulipiipulla tai kolmella luotipiipulla varustettuja drillinkejä on olemassa sekä aseita, joissa on kaksi erikaliiperista luotipiippua ja yksi haulipiippu. Tällöin haulipiippu ja isompi luotipiippu ovat yleensä päällekkäin ja pienempi luotipiippu on kiinnitetty näitten väliseen saumaan yleensä oikealle puolelle.

Drillinki soveltuu monenlaisen riistan metsästykseen. Ase on yleensä melko arvokas.[1] Drillingit ovat saavuttaneet suosiota erityisesti Keski-Euroopassa, missä saman jahtitapahtuman aikana voidaan ampua monenlaista riistaa. Myös aseitten lukumäärää rajoittava lainsäädäntö on lisännyt drillingin suosiota joissakin maissa.lähde?

Drillingin heikkouksia ovat aseen suurehko paino sekä se, että yhdistelmäase on aina kompromissi erilaisten ominaisuuksien välillä, eikä drillinki näin ollen vedä vertoja parhaille kivääreille tai haulikoille. Lämpölaajenemisen aiheuttama osumapisteen siirtyminen on varsin tavallinen drillingin haaste. Aseen kohdistamiseen onkin varattava aikaa.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Metsästysammunnan ABC (pdf) (Luku 6. Yhdistelmäase, s. 45-48) Suomen Metsästäjäliitto, metsastajaliitto.fi. Viitattu 4.8.2020.