Dreamer – laukkaratsun tarina

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dreamer – laukkaratsun tarina
Ohjaaja John Gatins
Käsikirjoittaja John Gatins
Tuottaja

Brian Robbins
Hunt Lowry

Michael Tollin
Säveltäjä John Debney
Kuvaaja Fred Murphy
Leikkaaja David Rosenbloom
Pääosat

Kurt Russell
Dakota Fanning
Kris Kristofferson

Elisabeth Shue
Valmistustiedot
Valmistusmaa Amerikan Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö

Tollin/Robbins Productions

Hyde Park Entertainment
Ensi-ilta

10. syyskuuta 2005 (2005-09-10) (TIFF)

21. lokakuuta 2005 (2005-10-21)
Kesto 102 minuuttia
Alkuperäiskieli Englanti
Budjetti 32 miljoonaa dollaria
Tuotto 38 miljoonaa dollaria
Aiheesta muualla
IMDb

Dreamer – laukkaratsun tarina on vuonna 2005 julkaistu amerikkalainen draamaelokuva. Elokuvan on käsikirjoittanut John Gatins[1] ja se on hänen esikoisohjauksensa. Elokuvaa tähdittävät Kurt Russell, Kris Kristofferson, Elisabeth Shue ja Dakota Fanning. Elokuva perustuu löyhästi tositarinaan loukkaantuneesta täysiverisestä kilpahevosesta nimeltä Mariah's Storm. Elokuva sai ensi-iltansa Toronton kansainvälisillä elokuvajuhlilla 10. syyskuuta 2005 ja se julkaistiin elokuvateattereihin 21. lokakuuta 2005 DreamWorks Picturesin toimesta. Elokuva sai myönteisiä arvioita kriitikoilta, ja ansaitsi 38 miljoonaa dollaria, 32 miljoonan dollarin budjetilla. Se sai myös Critics' Choice Awardin Parhaan perhe-elokuvan ehdokkuuden.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ben (Kurt Russell) on hevosvalmentaja, joka ottaa työnsä hyvin vakavasti. Hän laiminlyö tytärtään, kun hän tekee kaikkensa huolehtiakseen valmentamistaan hevosista.

Saadakseen isänsä pitämään hänelle tekemänsä lupauksen, Cale (Dakota Fanning) pakottaa isänsä ottamaan hänet mukaan työpaikalleen ja onnistuu siinä. Eräänä aamuna hevonen nimeltä Soñador kaatuu laukkakilpailun aikana ja loukkaantuu niin pahasti, että Benin pomo Palmer vaatii tammaa lopetettavaksi. Koska Cale on isänsä mukana, Ben vaatii hevosta itselleen. Ben menettää työnsä ja hänestä tulee loukkaantuneen tamman uusi omistaja. Työttömyyden ja kiinteistön sulku-uhan takia Ben päättää astuttaa Soñadorin.

Cale rakastuu ensisilmäyksellä Soñadoriin ja alkaa salaa hiipiä latoon yöllä nähdäkseen tamman. Hän käy myös salaa tapaamansa isänsä isäänsä Popia (Kris Kristofferson), joka opettaa mielellään pojantyttärelleen tietämiään hevosasioita.

Ben ja Cale menevät toiselle farmille katsomaan oria jolla Soñador astutetaan, mutta astutusmaksu on liian korkea. Benin isä antaa Benille rahat astutukseen ja Ben vastahakoisesti ottaa ne. Mutta ennen kuin he voivat astuttaa tammaa, eläinlääkäri testaa Soñadorin ja tulokset kertovat tamman olevan hedelmätön.

Sen jälkeen Cale kuulee hänen isänsä kertovan hänen äidilleen, Lillylle (Elisabeth Shue), että Soñador on pilannut heidät, koska se ei voi saada varsaa. Lilly vastaa, että Soñador on parasta, mitä heille on koskaan tapahtunut, viittaten siihen, että Ben on vihdoin alkanut viettää aikaa Calen kanssa. Turhautuneena Ben sanoo, että jos Cale ei ollut siellä päivänä jolloin Soñador loukkaantui, hän olisi antanut lopettaa tamman.

Loukkaantuneena kuultuaan keskustelun, Cale suunnittelee pakoreissun ja satuloi Soñadorin. Tietämättä Calen suunnitelmasta, Ben saapuu talliin. Ovi pamahtaa hänen takanaan ja säikäyttää Soñadorin joka juoksee ulos tallista Calen roikkuessa selässä henkensä edestä. Ben hyppää autoonsa ja ajaa ratsukon perään.

Tämä tapahtuma alkaa muodostaa uutta sidettä isä ja tyttären välille ja parantaa haavat koko perheeltä. He ymmärtävät, että Soñador on erittäin nopea, ja päättävät kokeilla kilpailua. Valitettavasti kilpailun jälkeen tamma on myyty ja Cale on vihainen hänen isälleen hevosen myynnistä.

Vanhempainillassa Ben lukee tarinan jonka Cale kirjoitti kuninkaasta ja hänen hevosestaan, ja ymmärtää, kuinka paljon heidän perheensä tarvitsee Soñadoria. Hän ostaa tamman takaisin isältään saamillaan rahoilla ja antaa hevosen Calen nimiin. Cale - hevosen pääomistajana - päättää kilpailuttaa Soñadoria Breeder's Cup Classic -arvokilpailussa, Mannyn, Benin työtoverin, ollessa jockeyna. He harjoittelevat yhdessä ja lopulta pääsevät kilpailuun. Kilpailussa Soñador järkyttyy Palmerin hevosen Goljat's Boyn takia ja Ben luulee, että tämä heikentää tamman mahdollisuuksia kilpailussa. Mutta hän katsoo Soñadoria ja tajuaa, että tamma on valmis kilpailemaan. Soñador jatkaa ja voittaa Breeder's Cup Classic -arvokilpailun.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva perustuu löyhästi tositarinaan tammasta Mariah's Storm. Se oli lupaava tamma, jonka tulevaisuutena oli Breeders' Cup Juvenile Fillies vuonna 1993, mutta sitten tamman puikkoluu murtui (tapaus on mainittu elokuvassa Soñadorin eläinlääkärin toimesta). Tamma toipui ja voitti myöhemmin joitain arvokilpailuja. Tamma osallistui vuonna 1995 Breeders' Cup Distaff -kilpailuun ja sijoittui yhdeksänneksi. Tamman omisti Thunderhead Farms ja sitä valmensi Don Von Hemel. Tamma on nykyään tunnettu lähinnä siitä, että se on hevosen Giant's Causeway emä. Tässä elokuvassa, kun Cale ja Ben mennä Ashford Studin tilalle katsomaan siitosoriit, hevoset joita he nimeävät - kuten Fusaichi Pegasus, Giant's Causeway, Mariah's Storm, Johannesburg ja Grand Slam - ovat todellisia hevosia, jotka todella asuivat Ashford Studissa. Näitä hevosia ei kuitenkaan käytetty kuvauksissa. Näiden orien karsinoihin laitettiin hevosnäyttelijöitä. Kohtauksessa jossa Soñadoria harkitaan Breeders' Cup -kilpailuun, prinssi Sadir sanoo hevosensa Rapid Catin olevan maailman parhaan oriin Storm Catin jälkeläinen. Sattumalta Mariah's Storm (johon Soñador perustuu) oli astutettu Storm Catilla.

Tehdessään taustatutkimusta Kentuckyssa ohjaaja-käsikirjoittaja tapasi eläinlääkärin. Eläinlääkäri kertoi kilpahevosesta joka teki ihmeellisen paluun laukkaradoille vakavan loukkaantumisen jälkeen ja ohjaaja-käsikirjoittaja perusti käsikirjoituksen löyhästi tähän tositarinaan. Ennen kuin DreamWorks valitsi käsikirjoituksen, sitä esitettiin Paramount Picturesille ja Warner Brosille, mutta molemmat kieltäytyivät. Ohjaaja John Gatinsille kerrottiin, että jos hän saisi Dakota Fanningin päärooliin, elokuvaa alettaisiin kuvata. Gatings meni tapaamaan Fanningin agenttia ja sai lopulta nuoren näyttelijän allekirjoittamaan. Cale Cranen rooli oli alun perin kirjoitettu poijalle joten roolia muutettiin niin, että Dakota Fanning pystyi esittämään sen. Ensimmäinen käsikirjoitus, joka Fanningille lähetettiin, sisälsi sanan "poika" hahmokuvauksessa.

Soundtrackin tuottamiseksi elokuva näytettiin etukäteen muutamille tuottajille joilta pyydettiin ideoita elokuvan tunnusmusiikiksi. Bethany Dillonin kappale "Dreamer" valittiin kaikista ehdotuksista. Elokuvan jälkeen Kurt Russell osti Dakota Fanningille oikean palomino-hevosen, jonka fanning nimesi Goldieksi.

Julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva sai ensi-iltansa Toronton Kansainvälisillä elokuvajuhlilla 10. syyskuuta 2005 ja se julkaistiin elokuvateattereihin 21. lokakuuta 2005 DreamWorks Pictures toimesta. Elokuva tuli saataville DVD:llä 21. maaliskuuta 2006 Roadshow Entertainmentin toimesta.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kriitikkojen vastaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dreamer sai myönteisiä arvioita kriitikoilta. Sivuston Rotten Tomatoes katsojatarkasteluissa elokuvan luokitus on 64 %, joka perustuu 117 arvioon ja keskimääräinen arvosana on 6,3/10. Sivusto on kriittisen yksimielinen siitä, että kaavamaisuudestaan huolimattatämä hevostarina pelastuu vahvan esiintymisen ansiosta. [2] Metacriticissä joka määrittää normaalit arviot, elokuvan pistemäärä on 59/100, joka perustuu 28 henkilön arvioon.[3] CinemaScoren mukaan yleisö antoi elokuvalle harvinaisen korkean "A+"-arvosanan asteikolla A+ - F.[4]

Lipputulot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dreamer sai ensimmäisenä viikkonaan toiseksi eniten lipputuloja Doom-elokuvan jälkeen, ansaiten kokonaisuudessaan 9 178 233 dollaria ja keskimäärin  4 573 dollaria  2 007 eri elokuvateatterissa. Elokuvan toisena viikonloppuna sen lipputulot putosivat 33,2 % ja se päätyi neljännelle sijalle ja teki rahaa 2 462 dollaria 2 491 eri teatterissa ansaiten kokonaisuudessaan 6 132 856 dollaria. Elokuva teki kahdessa viikossa rahaa yhteensä 17 374 339 dollaria. Se pärjäsi hieman paremmin sen kolmantena viikonloppuna, se päätyi sijalle kuusi tulojen tippuessa vain 21,8 %. Elokuvaa esitettiin 2 617 elokuvateatterissa joista se ansaitsi keskimäärin 1 832 dollaria, eli yhteensä 4 794 741 dollaria. Elokuvan neljäntenä viikonloppuna lipputulot putosivat 22,2 % ja se päätyi sijalle 9. Elokuvaa esitettiin 2 735 eri elokuvateatterissa joista jokainen tuotti lipputuloja keskimäärin 1 363 dollaria, eli yhteensä 3 728 510 dollaria.

Elokuvan näyttö päättyi 5. tammikuuta 2006, 77 päivää sen julkaisemisen jälkeen. Lopputuloja tuli 32 751 093 dollaria kotimaassa ja 5 990 639 dollaria ulkomailla, ulkomailla, maailmanlaajuisesti yhteensä 38 741 732 dollaria. 32 miljoonan dollarin budjetilla tuotettu elokuva antoi keskiverrot lipputulot, ottaen huomioon, että se kattoi vain hädin tuskin elokuvan budjetin.

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Broadcast Film Critics Association Awards 2006
Palkinto Luokka Tulos
Kriitikot Choice Award Paras perhe-elokuva (Live Action) Malline:Nominated
ESPY Awards 2006
Palkinto Luokka Tulos
ESPY Award Paras urheiluelokuva Malline:Nominated
Kids' Choice Awards, USA 2006
Palkinto Luokka Ehdokas Tulos
Blimp Award Suosikkinäyttelijä Dakota Fanning Malline:Nominated
Nuori Artist Awards 2006
Palkinto Luokka Ehdokas Tulos
Nuori Taiteilija-Palkinto Paras esitys elokuvassa (komedia tai draama) - Johtava nuori näyttelijä ja Paras perhe-elokuva - Draama Dakota Fanning Voitti ja ehdolla

Soundtrack[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Theme From Dreamer 
 • The Stand Off: 1st Ride 
 • First Race 
 • Ben Asks Pop For Help 
 • Sonador In Harness 
 • Popsicles 
 • Manny's Story 
 • Testing Sonador's Leg 
 • 2nd Ride: Thunderpants 
 • Runaway Horse 
 • Exercising Sonador 
 • The Noble King 
 • New Owner Montage 
 • Training Montage 
 • Smart And Beautiful 
 • Sonador Chosen 
 • Cale Won't Sell Sonador 
 • Leaving Sadir's 
 • She's Ready To Run 
 • She Wants To Race 
 • Last Race 
 • End Credit Medley 
 • Dreamer (Film Mix) – Bethany Dillon 
 • Main Title (Film Version) 
 • Dreamer [Hidden Bonus Track] (Pop Mix)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Dreamer Turner Classic Movies. Viitattu March 24, 2016.
 2. Dreamer: Inspired by a True Story Rotten Tomatoes. Viitattu July 15, 2015.
 3. Dreamer: Inspired by a True Story Reviews Metacritic. CBS Interactive. Viitattu July 15, 2015.
 4. CinemaScore CinemaScore. Viitattu 15.7.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]