Dreamer – laukkaratsun tarina

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dreamer – laukkaratsun tarina
Dreamer: Inspired by a True Story
Ohjaaja John Gatins
Käsikirjoittaja John Gatins
Tuottaja
Säveltäjä John Debney
Kuvaaja Fred Murphy
Leikkaaja David Rosenbloom
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
Levittäjä DreamWorks
Netflix
Ensi-ilta

10. syyskuuta 2005 (10.9.2005) (TIFF)

21. lokakuuta 2005 (21.10.2005)
Kesto 102 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 32 miljoonaa dollaria
Tuotto 38 miljoonaa dollaria
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Dreamer – laukkaratsun tarina (Dreamer: Inspired by a True Story) on vuonna 2005 julkaistu yhdysvaltalainen draamaelokuva. Sen on käsikirjoittanut John Gatins, ja se on hänen esikoisohjauksensa. Elokuvan pääosia näyttelevät Kurt Russell, Kris Kristofferson, Elisabeth Shue ja Dakota Fanning.[1] Dreamer perustuu löyhästi tositarinaan loukkaantuneesta täysiverisestä kilpahevosesta nimeltä Mariah’s Storm. Elokuva sai ensi-iltansa Toronton kansainvälisillä elokuvajuhlilla 10. syyskuuta 2005 ja se julkaistiin elokuvateattereihin 21. lokakuuta 2005. Elokuva sai myönteisiä arvioita kriitikoilta ja tuotti lipputuloina 38 miljoonaa dollaria, kun tuotantobudjetti oli ollut 32 miljoonaa. Dreamer sai Critics’ Choice Movie Awards -ehdokkuuden parhaan perhe-elokuvan sarjassa.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ben (Kurt Russell) on hevosvalmentaja, joka ottaa työnsä hyvin vakavasti. Hän laiminlyö tytärtään keskittyessään hevosiinsa.

Saadakseen isänsä pitämään tekemänsä lupauksen tytär Cale (Dakota Fanning) pakottaa tämän ottamaan hänet mukaan työpaikalleen. Eräänä aamuna hevonen nimeltä Soñador kaatuu laukkakilpailun aikana ja loukkaantuu niin pahasti, että Benin pomo Palmer vaatii tammaa lopetettavaksi. Koska Cale on isänsä mukana, Ben vaatii hevosta itselleen. Ben menettää työnsä ja hänestä tulee loukkaantuneen tamman uusi omistaja. Työttömyyden ja kiinteistön pakkomyynnin uhkaamana Ben päättää astuttaa Soñadorin.

Cale rakastuu ensisilmäyksellä Soñadoriin ja alkaa salaa hiipiä latoon yöllä nähdäkseen tamman. Hän käy myös salaa tapaamansa isänsä isää Popia (Kris Kristofferson), joka opettaa mielellään pojantyttärelleen hevosasioita.

Ben ja Cale menevät toiselle farmille katsomaan oria jolla Soñador astutetaan, mutta astutusmaksu on liian korkea. Benin isä antaa pojalleen rahat astutukseen, ja Ben vastahakoisesti ottaa ne. Mutta ennen kuin he voivat astuttaa tammaa, eläinlääkäri testaa Soñadorin ja tulokset kertovat tamman olevan hedelmätön.

Sen jälkeen Cale kuulee isänsä kertovan äidilleen Lillylle (Elisabeth Shue), että Soñador on pilannut heidät, koska se ei voi saada varsaa. Lilly vastaa, että Soñador on parasta, mitä heille on ikinä tapahtunut, koska Ben on vihdoin alkanut viettää aikaa Calen kanssa. Turhautuneena Ben sanoo, että jos Cale ei olisi ollut mukana kun Soñador loukkaantui, hän olisi antanut lopettaa tamman.

Kuultuaan keskustelun Cale loukkaantuu, suunnittelee pakomatkan ja satuloi Soñadoria. Silloin isä Ben saapuu talliin. Ovi pamahtaa hänen takanaan ja säikäyttää Soñadorin joka juoksee ulos tallista Calen roikkuessa selässä henkensä edestä. Ben hyppää autoonsa ja ajaa ratsukon perään.

Tämä tapahtuma alkaa muodostaa uutta sidettä isä ja tyttären välille ja lähentää koko perhettä. He ymmärtävät, että Soñador on erittäin nopea, ja päättävät kokeilla kilpailua. Valitettavasti kilpailun jälkeen tamma myydään, mistä Cale on vihainen isälleen.

Vanhempainillassa Ben lukee tarinan, jonka tytär on kirjoittanut kuninkaasta ja hänen hevosestaan, ja ymmärtää, kuinka paljon heidän perheensä tarvitsee Soñadoria. Hän ostaa tamman takaisin isältään saamillaan rahoilla ja merkitsee hevosen Calen nimiin. Hevosen omistajana Cale päättää kilpailuttaa Soñadoria Breeder's Cup Classic -arvokilpailussa, jockeyna Benin työtoveri Manny. He harjoittelevat yhdessä ja lopulta pääsevät kilpailuun. Kilpailussa Soñador säikkyy Palmerin hevosta, minkä Ben arvelee heikentävän tamman mahdollisuuksia kilpailussa. Mutta katsoessaan Soñadoria hän tajuaa, että tamma on valmis kilpailemaan. Soñador jatkaa ja voittaa Breeder's Cup Classic -arvokilpailun.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Kurt Russell  Benjamin ”Ben” Crane  
 Dakota Fanning  Cale Crane  
 Kris Kristofferson  Pop Crane  
 Elisabeth Shue  Lillian ”Lilly” Crane  
 David Morse  Everett Palmer  
 Freddy Rodriguez  Manolin Vallarta  
 Luis Guzmán  Balon  
 Oded Fehr  Prinssi Sadir  
 Ken Howard  William ”Bill” Ford  
 Holmes Osborne  tohtori Fleming  

Julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva sai ensi-iltansa Toronton kansainvälisillä elokuvajuhlilla 10. syyskuuta 2005, ja DreamWorks Pictures julkaisi sen elokuvateattereihin 21. lokakuuta 2005 . Roadshow Entertainment julkaisi elokuvan DVD:llä 21. maaliskuuta 2006.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dreamer sai myönteisiä arvioita kriitikoilta. Sivuston Rotten Tomatoes katsojatarkasteluissa elokuvan luokitus on 64 %, joka perustuu 117 arvioon ja keskimääräinen arvosana on 6,3/10. Sivuston mukaan tämä melko kaavamainen hevostarina onnistuu vahvojen roolitöiden ansiosta. [2] Metacritic-sivustolla elokuvan pistemäärä on 59/100, mikä perustuu 28 henkilön arvioon.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]