Dornier Flugzeugwerke

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dornier
Perustettu 1914
Perustaja Claude Dornier
Lakkautettu 2002
Toimiala lentokoneteollisuus
Dornier Do X - aikoinaan maailman suurin lentovene.

Dornier Flugzeugwerke oli saksalainen lentokonetehdas, jonka Claude Dornier perusti Friedrichshafeniin vuonna 1914.[1] 1960–1990-luvuilla se valmisti myös avaruusaluksia, joiden valmistus on jatkunut 2000-luvulla EADS-konsernissa.

Dornier, jonka alkuperäinen nimi oli Dornier Metallbau, nousi maailman johtavaksi lentoveneiden valmistajaksi 1920-luvulla. Tällöin yhtiö suunnitteli Dornier Wal- ja Do X -lentoveneet. Kokometalliset lentoveneet olivat sen perusliiketoimintaa toisen maailmansodan varusteluun asti.

Yhtiö valmisti myös maakoneita, esimerkiksi Dornier Kometin ja Dornier Merkurin. Ne olivat muun muassa Lufthansan käytössä 1920- ja 1930-luvuilla.

Dornier rakensi lentokoneensa 1920-luvulla ja 1930-luvun alussa ulkomailla, koska ensimmäisen maailmansodan jälkeen solmittu Versailles’n rauhansopimus kielsi lentokoneiden rakentamisen Saksassa. Dornierin koneita valmisti muun muassa CMASA ja Piaggio Italiassa, CASA Espanjassa, Kawasaki Heavy Industries Japanissa, Aviolanda Hollannissa ja Flug- und Fahrzeugwerke Altenrhein (FFA) Sveitsin Thalissa.

Dornier tuli kuuluisaksi myös pommikoneistaan, joita olivat muun muassa Dornier Do 17 eli ”lentävä lyijykynä” ja sen seuraaja Do 217. Se oli alun perin matkustajakone, vaikka runko ei sopinutkaan hyvin matkustajien kuljetukseen.

Dornier kehitti toisen maailmansodan nopeimman potkurikoneen, Dornier Do 335 -hävittäjän.

Toisen maailmansodan jälkeen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sodan jälkeen Claude Dornier ja hänen yhtiönsä toimivat Espanjassa ja Sveitsissä. Dornier palasi Saksaan 1954, jolloin Saksan jälleenvarustautuminen alkoi.

Dornier pyrki kehittämään STOL-lentokoneita kuten Dornier Do 27 ja Dornier Do 28. Vuonna 1974 valmistui Dassault Breguet Dornier Alpha Jet -harjoitushävittäjä, joita jotkut Nato-maat tilasivat käyttöönsä.

Dassault-Brequet/Dornier Alpha Jet

Vuonna 1985 Daimler-Benz-yhtymä osti Dornierin.[1]

Vuonna 1996 Dornierien osake-enemmistö myytiin yhdysvaltalaiselle Fairchild Aircraftille, jolloin syntyi Fairchild Dornier. Tämä yhtiö ajautui vararikkoon vuonna 2002. Konkurssipesää purkamaan perustettiin M7 Aerospace -niminen yhtiö. Dornierin satelliittiteollisuus oli jo ennen vararikkoa siirtynyt Daimler-Benz Aerospacen osaksi ja sitä kautta EADSille.

Dornierin lentokoneet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1920-luvulla

1930-1945

1945-2002

Satelliitteja

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  1. a b Dornier globalsecurity.org. Viitattu 16.7.2018. tarvitaan parempi lähde

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]