Doom (lautapeli)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Doom-lautapeli
Lautapeli asetettuna
Lautapeli asetettuna
Pelaajia 2-4, lisäosan kanssa 2-6
Ikäsuositus 12+
Pelin kesto 60-90 min
Monimutkaisuus matala
Strategisuus keskitasoa
Satunnaisuus keskitasoa

205317/ BoardGameGeek

Doom-lautapeli (Doom: The Boardgame) on Space Hulkin tapainen, aiheeltaan Doom-tietokonepeliin perustuva lautapeli. Doom-lautapeli julkaistiin vuonna 2004 (suomeksi 2005) ja lisäosa vuonna 2005. Pelissä yksi pelaaja ohjaa hirviöitä ja muut pelaajat pelaavat häntä vastaan ohjaten avaruusjalkaväen sotilasta. Lisäosassa esitellään myös tietokonepelistä tuttu death match -pelimuoto, jossa sotilaat taistelevat toisiaan vastaan.

Pelilauta rakentuu toisiinsa liitettävistä, ruudutetuista pahvilaatoista, jotka muodostavat käytäväverkoston ovien, tynnyreiden ja muiden elementtien kanssa. Käytävissä liikkuu sotilaiden lisäksi erilaisia hirviöitä, liikkuminen tapahtuu ruudukon mukaisesti.

Pelilauta on kokonaisuudessaan tiedossa vain hirviöpelaajalle, joka paljastaa lautaa sotilaiden etenemisen mukaan. Pelaaminen tapahtuu vuoroissa, jonka aikana sotilaat saavat liikkua kahdesti, liikkua ja ampua tai seistä paikallaan ja ampua kahdesti. Sotilaiden suoritettua vuoronsa hirviöpelaaja liikuttaa yksiköitään kerran ja hyökkää kerran jokaisella nappulallaan. Hirviöpelaaja voi myös pelata lisäksi erilaisia toimintakortteja.

Sotilaat saavat tietyn määrän osumapisteitä, aseita ja panssareita pelin alussa. Käytäviltä löytyy täydennyksiä ominaisuuksiin ja uusia aseita ja ammuksia. Pelin alussa pelaajille arvotaan kortteja, joissa sotilaat saavat erikoisominaisuuksia. Pelaamalla hyvää yhteispeliä ja käyttämällä erikoisominaisuuksien antamia mahdollisuuksia hyvin pelaajien mahdollisuudet voittaa hirviöt kasvavat.

Jokainen erä Doom-lautapeliä on jokin pelin mukana toimitettu tai pelaajien itse keksimä tehtävä, jossa käytävistö on suunniteltu etukäteen paperille ja sotilaille annetaan jokin tehtävä, tavallisesti johtolangan hankkiminen ja käytävistöstä pakeneminen. Tehtävän suorittamiseen sotilaille annetaan yrityksiä, frageja, jotka lisääntyvät sotilaan kuollessa. Kuoleman jälkeen sotilas palaa peliin kuolinpaikan lähistölle, kuten tietokonepelissä.

Peli päättyy, kun sotilaat suorittavat tehtävän tai hirviöpelaaja onnistuu tappamaan sotilaat riittävän monta kertaa. Tehtäviä voi ketjuttaa, jolloin sotilaat saavat lisää ominaisuuksia selvitessään tehtävästä toiseen.