Domowina

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Domowina
Domowinan logo.
Domowinan logo.
Perustettu 13. lokakuuta 1912
Toimiala sorbilainen kulttuuritoiminta
Jäsenmäärä 7 300
Toiminnanjohtaja Bernhard Ziesch[1]
Jäsenlehti Naša Domowina
Aiheesta muualla
Sivusto

Domowina on sorbilainen sorbilaista kulttuuria, politiikkaa ja sorbin kieltä suojelemaan ja edistämään keskittynyt kattojärjestö, johon kuuluu useita sorbilaisia järjestöjä. Järjestössä toimii klubeja, seuroja ja kotiseutuyhdistyksiä. Lisäksi järjestö osallistuu sorbilaisten nuorten sosiaalityöhön.[2] Domowinalla on nykyisin noin 7 300 jäsentä[3].

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Domowinan istuntotalo Bautzenissa.

Domowina perustettiin 13. lokakuuta 1912. Järjestö toimi nykyisten tavoitteidensa mukaisesti maaliskuuhun 1937 saakka, jolloin kansallissosialistit kielsivät sen ja takavarikoivat sen omaisuuden. Tämä tapahtui sen jälkeen, kun järjestö oli kieltäytynyt hyväksymästä kansallissosialistien teoriaa sorbien germaanisuudesta. Järjestö aloitti toimintansa uudestaan 10. toukokuuta 1945 Natsi-Saksan kukistuttua. Vuonna 1949 järjestö sai Saksin osavaltiolta julkisen järjestön aseman. Lisäksi Saksissa oli astunut voimaan vuonna 1948 voimaan laki, jolla taattiin sorbien oikeudet. Samanlainen laki tuli käyttöön Brandenburgissa seuraavana vuonna. Järjestö sai sorbilaiseen kulttuuritoimintaan valtion tukea, mutta tuki heikkeni sittemmin. Domowinan johtoon valittiin "oikein" ajattelevia kommunisteja, ja DDR:n politiikka tähtäsi lopulta sorbien assimilisoimiseen. Uudistuksia alettiin ajaa vuonna 1989, ja järjestön tavoitteet uusittiin yleiskokouksessa 15. kesäkuuta 1991.[3]

Rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Domowinaan kuuluu 12 Lusatiassa toimivaa yksittäistä järjestöä ja 6 Lusatian ulkopuolella toimivaa järjestöä. Domowina on jaettu viiteen alueelliseen alajärjestöön:

[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]