Koordinaatit: 4°12′S, 12°40′E

Dolisie

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dolisie

Dolisie

Koordinaatit: 4°12′S, 12°40′E

Valtio Kongon tasavalta
Hallintoalue Niari
Väkiluku (2005) 106 300


















Dolisie eli Loubomo on kaupunki Kongon tasavallassa Niari-joen laaksossa.

Kaupunki sijaitsee noin 110 km koilliseen Pointe-Noiresta ja on tärkeä liikenteen risteyskohta. Vuonna 2005 siellä asui 106 300 asukasta.[1]

Kaupunki on myös kulta- ja lyijykaivosten sekä nahka-, sisal- ja karjakaupan keskus. Lisäksi kaupungissa on pientä puuteollisuutta, joka tuottaa sahattua puutavaraa sekä puuvaneria.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dolisie on nimetty tutkimusmatkailija Pierre Savorgnan de Brazzan kumppanin Albert Dolisien mukaan. Kaupungin toinen nimi, Lubomo, tulee kongon kielestä. Alun perin Dolisie sijaitsi kongoihin kuuluvan kunji-heimon alueella.

Dolisiessa asui hädin tuskin tuhat asukasta vuonna 1950. Vuonna 1962 gabonilainen kaivosyhtiö COMILOG (Compagnie minière de l'Ogooué) rakensi Dolisien kohdalla Kongon rautatiehen liittyvän sivuradan mangaanin kuljetusta varten Etelä-Gaboniin. Rautatie piristi Dolisien seudun taloudellista elämää ja kaupunki alkoi kasvaa voimakkaasti. Siellä oli 20 000 asukasta 1962, 30 000 vuonna 1974 ja 50 000 vuonna 1980.

Vuonna 1986 Gabonin rautatie ulottui Francevilleen saakka ja mineraalien kuljetus Dolisien reittiä päättyi ja paljon dolisielaisia muutti työn perässä Pointe-Noireen.

Sijainti ja liikenneyhteydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dolisie sijaitsee Mayombe-viidakon tuntumassa. Ilmastoltaan se on suotuisampi kuin muut alueet Kongossa. Siellä ei ole niin kosteaa ja kuumaa kuin muualla.

Kaupungista on rautatieyhteydet itään, pohjoiseen ja länteen. Valtatie (Route Nationale № 1) kulkee sen läpi. Etäisyys Brazzavilleen on 378 km ja Pointe-Noireen 208 km.

Dolisie on Kongosta pohjoiseen Gaboniin ja Kameruniin johtavien moottoriteiden eteläinen päätepiste. Kaupungin lähellä sijaitsee myös maan pääkaupungista Brazzavillestä Atlantin rannikolle Pointe-Noireen johtavan rautatien risteys, josta erkanee ratayhteys pohjoiseen kohti Gabonia. Kaupungissa on myös lentokenttä.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Jean-Claude Klotchkoff & Christian d'Alayer: Le Congo aujourd'hui. Paris, 2003.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Loubomo (Republic of the Congo) Encyclopaedia Britannica. Viitattu 3.1.2022. (englanniksi)
Tämä Afrikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.