DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta DocPoint)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

DocPoint on Helsingissä järjestettävä elokuvafestivaali, joka keskittyy dokumenttielokuviin. Se on yksi Pohjoismaiden suurimmista dokumenteille omistetuista tapahtumista[1].

Festivaalin järjestää vuosittain tammikuussa DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaaliyhdistys ry. DocPoint esittelee uusia kotimaisia ja kansainvälisiä dokumenttielokuvia, klassikoita ja erityisesti lapsille suunnatun dokumenttisarjan. Lisäksi järjestetään seminaareja, luentoja, konsertteja sekä elokuva-alan opiskelijoille ja ammattilaisille suunnattu koulutustilaisuus Masterclass.

Järjestäjä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestävä yhdistys on perustettu vuonna 2001. Yhdistyksen tavoitteena on vahvistaa, syventää ja monipuolistaa dokumenttielokuvan asemaa ja sen tuntemusta Suomessa.

Festivaalia johtaa taiteellinen johtaja yhdessä toiminnanjohtajan kanssa. Taiteellisena johtajana on ollut vuosina 2001–2004 Arto Halonen, 2004–2007 Kristina Schulgin, vuonna 2008 Virpi Suutari, vuosina 2008-2011 Erkko Lyytinen, vuosina 2011-2013 Erja Dammert, vuosina 2013–2016 Ulla Simonen ja vuodesta 2016 lähtien Iris Olsson.

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

DocPointin yhteydessä jaetaan dokumenttien tekijöille tunnustuksia. Aho & Soldan -elämätyöpalkinto on tarkoitettu ansioituneelle suomalaiselle dokumenttielokuvaohjaajalle, ja se on myönnettu vuodesta 2002 lähtien. Apollo-palkinto jaetaan suomalaista dokumenttielokuvaa merkittävästi edistäneelle ja sen parissa erityisesti ansioituneelle henkilölle tai yhteisölle. Se on myönnetty vuodesta 2006 lähtien.

Aho & Soldan -palkinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palkinto on saanut nimensä Heikki Ahon ja Björn Soldanin mukaan. He olivat suomalaisen dokumenttielokuvan pioneereja, jotka tuottivat urallaan 400 dokumenttielokuvaa, joista 300 1930-luvulla. Aho ja Soldan tekivät elokuvia arkisten aiheiden ohella myös suomalaisista suurmiehistä kuten Sibeliuksesta.

Kriteereinä Aho & Soldan -elämäntyöpalkinnon saamiselle ovat merkittävä ja suomalaista luovaa dokumenttielokuvaa kehittänyt elokuvatyö, sekä pitkään laadukkaana jatkunut ura dokumenttielokuvaohjaajana. Palkitun ohjaajan retrospektiivi esitetään festivaalin ohjelmistossa.

Palkitut:

Apollo-palkinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palkinto on saanut nimensä Ateljee Apollon, Suomen ensimmäisen merkittävän dokumenttielokuvayrityksen, mukaan. Palkinnolla halutaan kunnioittaa laajasti dokumenttielokuvan parissa ansioituneita tekijöitä ja yhteisöjä. Apollo-palkittu kokoaa carte blance -sarjan festivaalin ohjelmistoon.

Palkitut:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Docpoint, Info, viitattu 14.11.2012
  2. Reijo Nikkilälle dokumenttipalkinto iltalehti.fi. 2.1.2015. Iltalehti. Viitattu 28.1.2015.
  3. Vuoden 2016 Apollo-palkinnon saa tuotantoyhtiö Illume Oy DocPoint. Viitattu 31.1.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]