DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta DocPoint)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

DocPoint on Helsingissä vuosittain tammi-helmikuussa järjestettävä elokuvafestivaali, joka keskittyy dokumenttielokuviin.[1] Se on yksi Pohjoismaiden suurimpia dokumenttielokuvatapahtumia.[2]

Festivaalin järjestää DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaaliyhdistys ry. DocPoint esittelee uusia kotimaisia ja kansainvälisiä dokumenttielokuvia, klassikoita ja erityisesti lapsille suunnatun dokumenttisarjan. Lisäksi järjestetään seminaareja, luentoja, konsertteja sekä elokuva-alan opiskelijoille ja ammattilaisille suunnattu koulutustilaisuus Masterclass.

Järjestäjä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestävä yhdistys on perustettu vuonna 2001. Yhdistyksen tavoitteena on vahvistaa, syventää ja monipuolistaa dokumenttielokuvan asemaa ja sen tuntemusta Suomessa.[1]

Festivaalia johtaa taiteellinen johtaja yhdessä toiminnanjohtajan kanssa.

Taiteelliset johtajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

DocPointin yhteydessä jaetaan dokumenttien tekijöille tunnustuksia. Aho & Soldan -elämätyöpalkinto on tarkoitettu ansioituneelle suomalaiselle dokumenttielokuvaohjaajalle, ja se on myönnettu vuodesta 2002 lähtien. Apollo-palkinto jaetaan suomalaista dokumenttielokuvaa merkittävästi edistäneelle ja sen parissa erityisesti ansioituneelle henkilölle tai yhteisölle. Se on myönnetty vuodesta 2006 lähtien.

Aho & Soldan -palkinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palkinto on saanut nimensä Heikki Ahon ja Björn Soldanin mukaan. He olivat suomalaisen dokumenttielokuvan pioneereja, jotka tuottivat urallaan 400 dokumenttielokuvaa, joista 300 1930-luvulla. Aho ja Soldan tekivät elokuvia arkisten aiheiden ohella myös suomalaisista suurmiehistä kuten Sibeliuksesta.

Kriteereinä Aho & Soldan -elämäntyöpalkinnon saamiselle ovat merkittävä ja suomalaista luovaa dokumenttielokuvaa kehittänyt elokuvatyö, sekä pitkään laadukkaana jatkunut ura dokumenttielokuvaohjaajana. Palkitun ohjaajan retrospektiivi esitetään festivaalin ohjelmistossa.

Palkitut:

Apollo-palkinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palkinto on saanut nimensä Ateljee Apollon, Suomen ensimmäisen merkittävän dokumenttielokuvayrityksen, mukaan. Palkinnolla halutaan kunnioittaa laajasti dokumenttielokuvan parissa ansioituneita tekijöitä ja yhteisöjä. Apollo-palkittu kokoaa carte blance -sarjan festivaalin ohjelmistoon.

Palkitut:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c DocPoint ry DocPoint-elokuvatapahtumat ry. Viitattu 11.2.2020.
  2. DocPoint on julkistanut ohjelmistonsa – festivaali juhlii naistekijöitä ja -tarinoita 3.1.2020. DocPoint Festival. Viitattu 11.2.2020.
  3. Reijo Nikkilälle dokumenttipalkinto iltalehti.fi. 2.1.2015. Iltalehti. Viitattu 28.1.2015.
  4. Vuoden 2016 Apollo-palkinnon saa tuotantoyhtiö Illume Oy DocPoint. Viitattu 31.1.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]