Dmitri Rogozin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dmitri Rogozin (2018)

Dmitri Olegovitš Rogozin (ven. Дмитрий Олегович Рогозин, s. 21. joulukuuta 1963, Moskova) venäläinen poliitikko. Hän edusti duumassa kansallispatrioottista Rodina-puoluetta. Rogozin nimitettiin alkuvuodesta 2008 Venäjän Nato-edustajaksi. Joulukuussa 2011 Rogozinista tuli varapääministeri Venäjän hallitukseen vastuualueenaan puolustusteollisuus.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rogozin valmistui Moskovan valtionyliopistosta 1986 journalismin alalta. Hän sai toisen tutkinnon 1988 taloustieteestä sekä 1996 filosofian tohtorin arvon.

Rogozin oli 1990-luvun alussa mukana useissa poliittisissa liikkeissä. Hän oli perustamassa Venäjän elpymisen liittoa 1992 ja 1993 Venäjän yhteisöjen kongressi -puoluetta (KRO), joka keskittyi entisten neuvostotasavaltojen venäläisvähemmistöjen oikeuksia ajamiseen. Järjestön listalta pyrkivät duumaan entinen Venäjän turvallisuusneuvoston sihteeri Juri Skokov, kenraali Aleksandr Lebed, demokraattisen puolueen Sergei Glazev ja Rogozin listan numerolla viisi. Se jäi kuitenkin äänikynnyksen alle ja Rogozin korvasi Skokovin liikkeen johdossa keväällä 1996. KRO kääntyi sittemmin Lebedia vastaan hänen ottaessaan turvallisuusneuvoston sihteeri aseman Jeltsiniltä ja neuvotellessaan rauhan ensimmäiseen Tšetšenian sotaan.

Rogozin valittiin maaliskuussa 1997 täytevaalissa duumaan Voronežista. Hän puolusti usein voimakkaasti entisten neuvostotasavaltojen ja Tšetšenian venäläisvähemmistön asemaa.

Kesällä 1998 KRO liittyi Moskovan pormestari Juri Lužkovin koalitioon ja Rogozin nousi uuden Isänmaa-puolueen puheenjohtajistoon. Rogozin vastusti liittymistä Koko Venäjä -vaaliliittoon (kts. Yhtenäinen Venäjä) ja KRO erotettiin Lužkovin liikkeestä 1999. Rogozin valittiin duumaan yhden ehdokkaan vaalipiiristä ja hän liittyi kansan edustajien parlamenttiryhmään. Vaalien jälkeen Rogozin sai arvovaltaisen duuman ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan paikan, kun Putinin kannattajat liittoutuivat kommunistien ja sitoutumattomien kanssa Isänmaa-Koko Venäjää, Liberaalidemokraatteja ja oikeistolaisia puolueita vastaan.

Vuonna 2003 Rogozinista tuli yksi Rodinan johtajista ja puolue saavutti vaaleissa yllättävää menestystä. Rodinaa estettiin osallistumasta Moskovan duuman vuoden 2005 vaaleihin sen rasistisen kampanjoinnin vuoksi. Rogozin jätti puolueen johdon 2006 ja erosi puolueesta kun Elämän puolue, Eläkeläisten puolue ja Rodina yhdistyivät Oikeudenmukaiseksi Venäjäksi. Huhtikuussa 2007 hän oli perustamassa Suur-Venäjä-puoluetta eräiden entisten Rodinan jäsenten ja laitonta maahanmuuttoa vastustavan DPNI:n kanssa. Viranomaiset estivät puolueen rekisteröinnin, eikä se osallistunut vuoden 2007 vaaleihin.

Rogozin oli Euroopan neuvoston parlamentaarisen kokouksen (PACE) Venäjän edustajana. Venäjältä evättiin vuodeksi äänivalta hänen arvosteltuaan PACE:a sen tuomittua Tšetšenian sodan.

Rogozinin vuonna 2006 julkaistusta omaelämäkerrasta Vrag Naroda (Враг Народа, 2006, suom. kansanvihollinen) tuli bestselleri.

Tunnettuja kommentteja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Rogozin uhkasi maaliskuussa 2014 Twitterissä Ukrainaa ja Romaniaa sanoen palaavansa pommikoneella, kun nämä olivat kieltäneet häneltä ilmatilansa käytön.[1][2]
  • Lokakuussa 2014 Rogozin sanoi, että Alaskaa ei olisi hänen mielestään pitänyt myydä Yhdysvalloille.[3]
  • Rogozin sanoi Rossija 1 -televisiokanavalla kysyttäessä lännen pakotteista ja viisumikielloista, että "tankit eivät tarvitse viisumia".[4]
  • "Venäjä ei uhkaa länttä. Lännen perustukset romahtavat ISIS:n ja homojen hyökkäyksen seurauksena"[5] sanoi Rogiozin Venäjän euroviisutappion jälkeen vuonna 2015.
  • Rogozin sanoi Venäjän varapääministeri Dmitri Medvedevin vierailua arvostelleista japanilaisista Twitterissä: "Jos he olisivat tosimiehiä, tekisivät he harakirin ja rauhoittuisivat lopultakin. He pitävän vain meteliä.".[6]
  • Vuoden 2016 alussa Twitterissä Venäjän ulkoministeriölle: "Meidän diplomatiamme on teräsnyrkki silkkihansikkaassa.".[7]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]