Disneysaatio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Disneysaatio tai disneyfikaatio tarkoittaa prosessia, jossa Disney-teemapuistojen periaatteet tulevat vallitseviksi yhä useammilla amerikkalaisilla ja muun maailman yhteiskuntasektoreilla. Käsitteen keksi sosiologi Alan Bryman vuonna 2004 rinnakkaistermiksi samana vuonna keksitylle mcdonaldisaatio-käsitteelle.[1]

Disneysaatiota tapahtuu kulutukseen ja palveluun tarkoitetuissa matkailu- ja viihdepaikoissa, kuten hotelleissa, ravintoloissa, ostoskeskuksissa ja kaupoissa. Bryman näkee disneysaatiossa neljä osa-aluetta:[1]

  1. Teemoittelu. Instituutiot ottavat käyttöön narratiivin, joka on instituution ulkopuolinen. Narratiivin avulla tavalliseen kuluttamiseen lisätään houkuttelevuutta. Esimerkki tällaisesta on ravintolan käyttämä elokuvanarratiivi tai luontonarratiivi.
  2. Hybridikulutus. Erilaisia kulutuksen muotoja kootaan yhteen, kuten kaupat ravintoloiden kyljessä, huvipuistot hotellien tai ostoskeskusten kyljessä, tai hotelli-kasinot. Tällä tavalla kuluttajat pidetään samassa kohteessa pidempään.
  3. Tuotteistaminen. Yritykset myyvät tavaroita, jotka jäljittelevät tai esittelevät sen kuvastoa tai logoa. Tällaisia tavaroita ovat esimerkiksi T-paidat, mukit ja kynät. Tällä tavalla kuvasta lypsetään mahdollisimman paljon tuottoa.
  4. Performatiivinen työ. Kulutusympäristön työntekijöltä odotetaan entistä enemmän sitä, että he näkevät oman työnsä performanssina, kuten teatterissa. Tätä tavoitellaan rohkaisemalla työntekijöitä esimerkiksi hymyilemään.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Bryman, Alan (toim. Ritzer, George): ”Disneyization”, The Blackwell Encyclopedia of Sociology, s. 1187–1188. Blackwell, 2007. ISBN 978-1-4051-2433-1.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]