Dis-molliasteikko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Dis-molliasteikko on Disistä alkava sävelasteikko, johon kuuluvat sävelet Dis, Eis, Fis, Gis, Ais, H, Cisis ja Dis. Dis-mollin rinnakkaissävellaji on Fis-duuri ja muunnossävellaji on teoreettinen Dis-duuri, jota vastaa enharmonisesti Es-duuri. Dis-mollin subdominanttisointu on gis-mollisointu ja dominanttisointu on Ais-duurisointu, jossa on johtisävel cisis, jota ei kuitenkaan kirjoiteta kiinteään etumerkintään.

dis-mollin etumerkintä, 6 ylennystä

Dis-molli on yksi harvimmin käytetyistä sävellajeista. Se mielletään usein vaikeaksi soittaa, koska siinä on kuusi ylennystä, joista C on lisäksi vielä kaksoisylennetty. Dis-mollia vastaa enharmonisesti es-molli, jossa on kuusi alennusta.

Asteikkoon kuuluvat soinnut

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
i ii° III iv v VI VII
D♯m E♯° F♯
F♯+
G♯m A♯m
A♯
B C♯
C𝄪°
nelisoinnut
i ii° III+ iv V7 VI vii°7
D♯m(maj7) E♯m7♭5 F♯maj7♯5 G♯m7 A♯7 Bmaj7 C𝄪°7

Dis-mollin etumerkintä eri nuottiavaimilla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neljällä yleisimmällä avaimella

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
{ \new Staff \with{ \magnifyStaff #3/2 } << \time 4/16 \override Score.TimeSignature #'stencil = ##f { \clef treble \key dis \minor s16 \clef alto \key dis \minor s16 \clef tenor \key dis \minor s16 \clef bass \key dis \minor s16 } >> }

Neljällä yleisimmällä nuottiavaimella (diskantti-, altto-, tenori- ja bassoavain) on vakiintuneet standardit, miten niille kirjoitetaan etumerkit. Dis-mollin etumerkit kirjoitetaan niille ylläolevin tavoin.

Harvinaisemmilla avaimilla (esimerkiksi näin)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
{ \new Staff \with{ \magnifyStaff #3/2 } << \time 5/16 \override Score.TimeSignature #'stencil = ##f { \clef french \key dis \minor s16 \clef soprano \key dis \minor s16 \clef mezzosoprano \key dis \minor s16 \clef varbaritone \key dis \minor s16 \clef subbass \key dis \minor s16  } >> }

Harvemmin käytetyillä nuottiavaimilla (ranskalainen viuluavain, sopraano-, mezzosopraano-, baritoni- ja sub-bassoavain) ei ole yhtä vakiintunutta tapaa kirjoittaa etumerkkejä eri sävellajeille. Dis-molli voidaan kirjoittaa esimerkiksi ylläolevalla tavalla, kuten LilyPond tekee.


Tunnettuja klassisia sävellyksiä dis-mollissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.