Dionysios bar Salibi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Dionysios bar Salibi tai Jakob bar Salibi (k. 2. marraskuuta 1171) oli 1100-luvun huomattavin länsisyyrialainen kirjoittaja syyrialaisessa kirkossa.

Hänen nimensä oli alun perin Jakob, mutta hän sai uuden nimen Dionysios tullessaan vihityksi Marašin piispaksi vuonna 1154. Lisäksi hän sai nimen bar Salibi, "ristin poika". Dionysioksen piispakausi oli täynnä poliittisia levottomuuksia, esimerkiksi ristiretkeläisten ja arabien välisiä. Hän myös joutui toisten kristittyjen, armenialaisten vangiksi, mistä vankeudesta hän pakeni ja vetäytyi luostariin.

Vuonna 1165 hän oli tukemassa kirkon patriarkaksi Mikael Syyrialaista. Tämän seurauksena hän itsekin palasi seurakuntaelämään ja toimi Amidin piispana vuodesta 1166 kuolemaansa 2. marraskuuta 1171 asti.

Dionysios kirjoitti kommentteja liturgiaan, uskontunnustukseen sekä kappadokialaisten isien, Pseudo-Dionysios Areopagitan, Severos Antiokialaisen, Euagrios Pontoslaisen ja Aristoteleen teoksiin. Hän laati myös teologisia esityksiä esimerkiksi kolminaisuudesta, sakramenteista ja inkarnaatiosta. Lisäksi hän laati apologioita juutalaisia, muslimeja, determinististä filosofiaa, nestoriolaisia ja armenialaisia vastaan. Hänen suurtyönsä oli koko Raamatun kommentaari, johon oli koostettu suuri määrä kreikkalaisten ja syyrialaisten uskonoppineiden opetuksia.