Dino Merlin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dino Merlin
Henkilötiedot
Koko nimi Edin Dervišhalidović
Syntynyt12. syyskuuta 1962 (ikä 61)
Ammatti laulaja-säveltäjä-soittaja
Muusikko
Laulukielet serbokroaatti (bosnia)
Aktiivisena 1983
Tyylilajit pop folk, disco, pop, tekno, hip hop, pop-rock, folk-rock, etno-pop (maailmanmusiikki)
Soittimet kitara
Yhtyeet Merlin
Levy-yhtiöt MP BHRT, Croatia Records, City Records, Diskoton
Aiheesta muualla
Kotisivut

Dino Merlin (oik. Edin Dervišhalidović, s. 12. syyskuuta 1962 Sarajevo, Jugoslavia) on bosnialainen laulaja ja muusikko. Hän aloitti uransa jugoslavialaisena muusikkona ja on hajoamissotien jälkeenkin ollut yksi alueen suosituimmista artisteista. Lisäksi hän on suosittu eri puolilla maailmaa jugoslaavidiasporan keskuudessa esimerkiksi Yhdysvalloissa, Turkissa, Norjassa, Tanskassa, Ruotsissa, Saksassa, Bulgariassa ja Itävallassa. Tyyliltään hänen musiikkinsa yhdistää alueen paikallista kansanmusiikkia yleismaailmalliseen popiin.

Elämä ja ura

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edin Dervišhalidović syntyi Bosnia ja Hertsegovinan ST:n pääkaupungissa Sarajevossa Jugoslaviassa 12. syyskuuta 1962. Hän kuuluu Bosnian islaminuskoiseen eteläslaavilaiseen paikallisväestöön eli bosniakkeihin. Dervišhalidovićin koti oli varsin uskonnollinen ja hän aloittikin uransa minareetin rukouskutsujana eli muessina. "Dino" oli hellittelynimi, jota hänen äitinsä käytti Edinistä tämän ollessa pikkupoika. Dervišhalidović on käynyt koulunsa ja sittemmin koko elämänsä ajan asunut Sarajevossa - myös sen piirityksen aikana.

Edin Dervišhalidović ja Mensur Lutkica perustivat 1970-luvun lopulla yhtyeen "DINO". Sarajevo oli tuolloin yksi Jugoslavian laajan rock-kulttuurin, jugorockin, keskuksia. Dervišhalidovićia innoitti erityisesti Bijelo Dugme-yhtye ja sen kärkihahmo Goran Bregovic.[1] Sitten seurasivat yhtyeet "Svjetlosti" ja "Unisu". Vuonna 1983 hän jätti jälkimmäisen ja perusti pop rock-yhtyeen Merlin. Nimi tuli valituksi arvonnan kautta, kun onnettarena toiminut Lutkican tyttöystävä Davorka nosti esiin paperilapun, jossa luki "Merlin". Vuonna 1984 Merlin osallistui Nove nade, nove snage-festivaaleille (serbokroaatiksi Uusia toivoja, uusia voimia) ja seuraavana vuonna ilmestyi debyyttialbumi "Kokuzna vremena". Yhtyeen kokoonpano oli seuraava: Edin "Dino" Dervišhalidović (laulu), Amir "Tula" Bjelanović (kitara), Mensur Lutkica (koskettimet), Enver "Mili" Milišić (bassokitara) ja Džafar "Džaf" Saračević (rummut). Yhtye teki viisi studioalbumia: "Kokuzna vremena" (1984), "Teško meni sa tobom, a još teže bez tebe" (1986) (vierailijana mm. Goran Bregovic), "Merlin" (1987), "Nešto lijepo treba da se desi" (1989) ja "Peta strana svijeta" (1990). Jälkimmäinen ehdittiin vielä osittain äänittää Zagrebissa ennen Kroatian itsenäistymistä. Käytännössä kaikki yhtyeen kappaleet olivat Dervišhalidovićin kirjoittamia. Yhteensä levyt ovat myyneet yli miljoona kappaletta. Vuonna 1991 Dervišhalidović lähti sooloartistiksi ja vakiinnutti jo Merlin-aikoina käytetyn taiteilijanimen "Dino Merlin".

Dino Merlin kirjoitti Bosnia-Hertsegovinan ensimmäisen kansallislaulun nimeltä "Jedna si, jedina", joka oli käytössä vuosina 1992–1998. Hän on osallistunut Euroviisuihin kolmesti: Dublinissa 1993 säveltäjänä (kappale "Sva bol svijeta"), Jerusalemissa 1999 esiintyjänä yhdessä Beatricen kanssa (kappale "Putnici") ja Düsseldorfissa 2011 (kappale "Love in Rewind"). Hänen Sredinom-kiertueensa konserttiin Sarajevon Koševo-stadionilla osallistui 80 000 kuulijaa. Sredinom oli Bosnian ja muiden ex-Jugoslavian alueiden myydyin albumi ilmestyessään vuonna 2000. Burek-albumi jatkoi menestystä.

Vuonna 2011 Dino Merlin esiintyi ensimmäisen kerran sitten hajoamisen entisessä Jugoslavian, nykyisen Serbian, pääkaupungissa Belgradissa Kombank Arenalla kolmena loppuunmyytynä iltana 25.–27. marraskuuta 2011. Kyseistä konserttiputkea on pidetty yhtenä merkittävimmistä musiikkitapahtumista entisen Jugoslavian alueella sitten hajoamissotien. Dino Merlin on sanottu toimivan entisen yhtenäisen kansakunnan haavojen parantajana, jonka serbokroaatinkielistä musiikkia kuunnellaan kaikissa entisissä Jugoslavian osatasavalloissa.[2] Kesäkuussa 2014 Dino Merlinin albumi "Hotel Nacional" pääsi maailmanmusiikin Bilboard-listalle kärkikymmenikköön. Levy-yhtiöinä viimeisenä parin vuosikymmenen aikana Dino Merlin on käyttänyt niin bosnialaisia, serbialaisia kuin kroatialaisiakin levy-yhtiöitä.

 • Kokuzna vremena (1985)
 • Teško meni sa tobom (a još teže bez tebe) (1986)
 • Merlin (1987)
 • Nešto lijepo treba da se desi (1989)
 • Peta strana svijeta (1990)
 • Moja bogda sna (1993)
 • Fotografija (1995)
 • Vječna vatra (live, 1999)
 • Sredinom (2000)
 • Burek (2004)
 • Live Koševo 2004 (2005) - live-albumi
 • Ispočetka (2008)