Digitaalinen kaksonen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Digitaalinen kaksonen on koneiden kunnossapitoa ja tuotekehitystä koskeva tarkka virtuaalinen malli, joka raportoi toiminnastaan kerätyn datan perusteella. Esineiden internetissä digitaalisella kaksosella tarkoitetaan palvelimella tai pilvessä olevaa anturin tai sensorin digitaalista vastinetta. Kiinteistö- ja rakennustoimialalla digitaalinen kaksonen tarkoittaa rakennuksen digitaalista vastinetta, jonka tietosisältö määräytyy käytettävän tietomallin, Building Information Modelin (BIM) mukaan.

Digitaalisen kaksosen avulla voi hallita, muuttaa ja jakaa sen fyysiseen vastineeseen liittyvää tietoa. Esimerkiksi esineiden Internetissä kaksosen avulla voi hallita itse fyysistä anturia, vastaavasti taloautomaatiossa voi tarkkailla venttiilien tai moottorien tilaa. Näin digitaalisen kaksosen avulla voi alentaa käyttökustannuksia ja ylläpitokustannuksia. AR-lasien avulla kiinteistön huoltomies voi nähdä digitaalisen kaksosen avulla, minkä lämpöistä nestettä missäkin putkessa kulkee[1].

Digitaalisten kaksosten ohjelmistoja myyvät muun muassa GE Digital[2], Siemens PLM[3] ja IBM Watson IoT[4]. Yhdysvaltalainen Ansys valmistaa simulointiohjelmistoa digitaalisille kaksosille. Ansys ja ohjelmistotalo PTC ovat tuoneet markkinoille oman digitaalisten kaksosten ohjelmistonsa. Digitaalisia kaksosia käytetään datan keräämiseen ja käsittelyyn, jotta voidaan kehittää tuotetta.[5]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nasa teki jo 1960-luvulla avaruusaluksista maanpäälliset kaksoiskappaleet.[1] Asiantuntijat Maassa pystyivät kaksosen avulla ratkomaan ongelmat, jotka Apollo 13:a kohtasivat kesken avaruuslennon.

Termi "digital twin" on esitelty ensimmäistä kertaa Nasan teknologia-roadmapissa vuonna 2010.[1]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]