Digitaalipiano

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Digipiano)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Digitaalipiano

Digitaalipiano on elektroninen soitin, joka pyrkii jäljittelemään akustista pianoa äänensä ja soittotuntumansa puolesta, joskus myös ulkonäöltään. Vaikka digitaalipianoja kutsutaan myös sähköpianoiksi, perinteinen sähköpiano on eri soitin.

Digitaalipianon ääni perustuu tallennettujen ääninäytteiden toistoon. Useimmat kuuntelijat eivät erota digitaalipianon ja akustisen pianon ääntä toisistaan. Digitaalipianoissa on useimmiten vasaramekanismi, joka tekee soittamisen saman tuntuiseksi kuin perinteisellä pianolla. Vasarat eivät digitaalipianossa kuitenkaan liity äänen tuottamiseen.

Digitaalipianolla on useita etuja akustiseen pianoon verrattuna. Niiden hinta on huomattavasti halvempi (mainittakoon kuitenkin, että myös digitaalipianoilla on melko laaja hintahaitari), sekä niiden koko ja paino ovat huomattavasti pienempiä. Digitaalipianot eivät myöskään tarvitse kallista viritystä ja lisäksi monissa digitaalipianoissa voidaan viritysjärjestelmä kätevästi valita erikseen useasta vaihtoehdosta. Myös digitaalipianon liitännät ovat kattavia; niissä on muun muassa linjaulostulo-, kuuloke- ja MIDI-liitäntä, eivätkä ne tarvitse mikrofonia äänen voimistamiseksi. Mikrofonien puuttuminen auttaa nauhoituksessa ja estää feedback-ongelman. Myös soitto-ominaisuuksissa on joitakin etuja, kuten mahdollisuus harjoitella hiljempaa äänenvoimakkuuden säädön ja kuulokeliitännän ansiosta. Digitaalipianosta on usein mahdollisuus myös valita erilaisten pianojen ääniä ja tämän lisäksi myös esimerkiksi äänen transponointi on usein mahdollista.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]