Die Ärzte

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Die Ärzte
Tiedot
Toiminnassa 1982–1988, 1993–
Tyylilaji punk rock
Kotipaikka Berliini, Saksa
Laulukieli Saksa
Jäsenet

Farin UrlaubKitara, laulu
Bela B.Rummut, laulu
Rodrigo GonzálezBasso, laulu

Entiset jäsenet

Hans Runge (Sahnie)
Hagen Liebing (The Incredible Hagen)

Levy-yhtiö

Vielklang Musikproduktion
CBS (Columbia Records)
Hot Action / Universal

Aiheesta muualla
Kotisivut

Die Ärzte on saksalainen Berliinistä kotoisin oleva punkrock-yhtye. Yhtye toimi 1982–1988 ja aloitti uudelleen vuonna 1993.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuvuodet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Farin Urlaub tutustui 4. maaliskuuta 1981 Ballhaus Spandau -yökerhossa Bela B:hen ja tämän punkyhtyeeseen ”Soilent Grün”, joka tarvitsi kitaristia. Farin liittyi yhtyeeseen, joka oli koossa noin vuoden verran. Kun yhtye hajosi 1982, Urlaub ja Bela perustivat yhdessä basisti Sahnien (Hans Runge) kanssa Die Ärzten.

Vuonna 1983 Die Ärzte voitti saksalaisen rock-kilpailun, josta he saivat palkkioksi 10 000 saksan markkaa. Näiden rahojen avulla he levyttivät debyytti-EP:nsä Uns geht´s prima.... Columbia Records solmi yhtyeen kanssa sopimuksen, ja vuonna 1984 he levyttivät debyytti-LP:nsä Debil. Vuosi myöhemmin heiltä ilmestyi albumi Im Schatten der Ärzte.

Vuonna 1985 yhtyeen jäsenet näyttelivät yhdessä elokuvassa ”Richy Guitar”. Elokuvassa kuullaan paljon yhtyeen musiikkia, ja sen jäsenet esittävatkin elokuvassa kuuluisuutta ja menestystä etsivää yhtyettä.

Ongelmia sensuurin kanssa ja hajoaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toisen albumin ilmestyttyä yhtyeellä oli sisäisiä ongelmia yhtyeen basistin, Sahnien kanssa. Sahnie korvattiinkin kolmannella albumilla yhtyeen tuottaja MikeyMeuserilla. Myöhemmin Hagen ”The Incredible Hagen” Liebling toimi yhtyeen basistina aina Die Ärzten hajoamiseen asti, mutta hänestä ei koskaan tullut yhtyeen virallista jäsentä.

Vuonna 1987 yhtyeelle tuli lisää ongelmia. Die Ärzteä kiellettiin esittämästä tai mainostamasta kappaleitaan "Geschwisterliebe", "Claudia hat´nen Schäferhund" ja "Schlaflied". Kaupat eivät saaneet laittaa näytille näitä kappaleitä sisältäviä albumeita, mistä koitui yhtyeelle taloudellista haittaa. Näiden kappaleiden sanoitukset kertoivat insestistä, zoofiliasta ja hirviöstä, joka syö pikkulapsia heidän mentyä nukkumaan. Tätä kieltoa vastaa kapinoivat niin yhtye kuin kaupatkin. Die Ärzte soitti konserteillaan kappaleiden melodiaa samaan aikaan, kun yleisö lauloi kappaleiden sanoja. Monet kaupat lopettivat täysin Die Ärzten albumeiden myynnin, mutta jotkut kaupat myivät niitä edelleen avoimesti.

Die Ärzten kapinointi kieltoa vastaan ei loppunut tähän. Samana vuonna, kun kappaleiden esittämisen ja mainostamisen kielto tuli, ilmestyi yhtyeeltä albumi Ab 18, joka sisälsi kaikki kolme kiellettyä kappaletta sekä muita kiistanalaisia sanoituksia sisältäviä kappaleita. Samana vuonna ilmestyi myös kokoelma-albumi Ist das alles? -13 Höhepunkte mit den Ärzten, joka sisälsi myös kolme uutta kappaletta. Näihin aikoihin yhtye sai myös oman maskottinsa, Gwendolinen. Gwendoline esittää naista, jonka kädet ja jalat on sidottu sekä suu tukittu. Die Ärzte on käyttänyt Gwendolineä paljon muun muassa julisteissa sekä levyjen kansissa. Myös albumi Ab 18 ja Gwendolinen käyttäminen kiellettiin.

Die Ärzten seuraava albumi Das ist nicht die ganze Wahrheit... menestyi paremmin kuin edelliset ja oli yhtyeen ensimmäinen albumi Saksan top-10-listalla. Yhtye päätti pitää viimeisen kiertueen, ja siltä ilmestyi live-tripla-albumi Nach uns die Sintflut. Albumista myöhemmin julkaistu tupla-albumi oli Die Ärzten ensimmäinen numero yksi Saksan albumilistalla. Yhtye päätti lopettaa huipulla ja lopetti live-albumin julkaisun jälkeen vuonna 1988.

Vuonna 1989 Die Ärzteltä ilmestyi kokoelmalbumi Die Ärzte früher! – Der Ausverkauf geht weiter!. Farin ja Bela perustivat Die Ärzten lopettamisen jälkeen uudet yhtyeet. Farin perusti yhtyeen King Køng ja Bela perusti yhtyeen Depp Jones. Uudet yhtyeet eivät kuitenkaan menestyneet ja niinpä Farin ja Bela päättivät perustaa Die Ärzten uudelleen.

Uudelleenperustamisesta aina tähän päivään saakka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Die Ärzte esiintymässä Kölnissä vuonna 2007.

Vuonna 1993 Die Ärzte palasi kuvioihin uuden basistin kanssa. Uusi basisti oli Belan vanhan yhtyeen, Depp Jonesin, kitaristi Rodrigo González. Die Ärzten paluusingle "Schrei nach Liebe" oli myös yhtyeen ensimmäinen kappale, joka sisälsi poliittiset sanoitukset. Kappaleiden sanoitukset olivat rasismin ja sen aikaisen Saksassa riehuneiden väkivaltaisten tapahtumien vastainen. Paluualbumi Die Bestie in Menschengestalt oli myös paljon monipuolisempi, kuin muut albumit. Se sisälsi ballaadeja, rock- ja punk-kappaleita, sekä myös volkmusiikilta kuulostavan kappaleen. Paluusingle ja -albumi olivat erittäin suosittuja Saksassa, Sveitsissä ja Itävalloissa.

Vuonna 1996 Die Ärzte halusi tehdä EP:n vain ja ainoastaan aiheenaan karvat. Kuitenkin he tekivät liian monta kappaletta EP:ksi, joten tuosta EP:stä tulikin heidän seuraava albumi Le Frisur. Albumilta tuli kaksi singlejulkaisua 3-Tage-Bart sekä Mein Baby war beim Frisör, mutta ei menestynyt kovin hyvin.

Vuonna 1998 Die Ärzte julkaisi singlen "Männer sind Schweine", josta tuli yhtyeen ensimmäinen numero yksi single Saksassa, Sveitsissä sekä Itävallassa. Singlestä tuli lopulta niin suosittu, että yhtye ei enää halunnut esittää kappaletta konserteillaan.

Vuonna 2000 yhtyeeltä ilmestyi albumi Runter mit den Spendierhosen, Unsichtbarer!, joka sisälsi myös vain 30 sekuntia pitkän singlen Yoko Ono. Yoko Ono-single pääsi myös silloiselle Guinnessin ennätysten kirjaan lyhyimpänä singlejulkaisuna. Die Ärzte on pitänyt 2000-luvulla paljon taukoja muun muassa yhtyeen jäsenten soolourien vuoksi. Vuonna 2001 Farin aloitti oman soolouransa julkaisemalla debyyttialbuminsa Endlich Urlaub!, kun samaan aikaan Bela näytteli elokuvarooleissa.

Vuoden 2002 lopulla Die Ärzte esiintyi MTV:n Unplugged -ohjelmassa, jossa bändi esitti kappaleitaan hampurilaisen koulun juhlasalissa yhdessä koulun bändin kanssa. Seuraavana vuonna Die Ärzte julkaisi tupla-albumin Geräusch, sekä live-DVD:n. Vuonna 2005 he julkaisivat myös uuden julkaisun albumista Debil, joka kantaa nimeä Devil. Se sisältää alkuperäisiä kappaleita albumilta Debil, sekä myös bonus-materiaalia. Vuonna 2006 myös Bela aloitti soolouran albumillaan Bingo.

2. marraskuuta 2007 julkaisi Die Ärzte pitkän tauon jälkeen albumin Jazz ist anders, jolta ensimmäinen singlejulkaisu oli kappale "Junge". Albumilta on myöhemmin julkaistu myös singlet "Lied vom Scheitern" ja "Lasse redn".

5. huhtikuuta 2012 Die Ärzte julkaisi studioalbumin Auch.

Kokoonpano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyinen kokoonpano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäinen kokoonpano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Studioalbumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Livealbumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • 1988 Nach uns die Sintflut
 • 1999 Wir wollen nur deine Seele
 • 2002 Rock’n’Roll Realschule (MTV Unplugged)

Erikoisjulkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • 1994 1, 2, 3, 4 – Bullenstaat! (voi hankkia vain konserteilta tai faniklubista)
 • 1995 Rod loves you (promosingle vain radioasemille ja faniklubin jäsenille)
 • 1999 Satanische Pferde (vain faniklubin jäsenille)
 • 2001 5, 6, 7, 8 – Bullenstaat! (saatavana vain konserteilta ja faniklubista; sen voi ladata myös maksutta)
 • 2001 Männer haben kein Gehirn (voi ladata maksutta)
 • 2007 Jazz ist anders Economy (CD:nä saa vain kiertueelta „Es wird eng“ ,2007/2008, LP:nä myynnissä tavallisesti. Sisältää erilaisia versioita albumin "Jazz ist anders" kappaleista)

EP:t[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kokoelma-albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • 1987 Ist das alles? – 13 Höhepunkte mit den Ärzten (osittainen Best-Of -albumi)
 • 1987 Ab 18 (Mini-LP, osittainen Best-Of -albumi) (sensuroitu)
 • 1989 Die Ärzte früher! – Der Ausverkauf geht weiter!
 • 1994 Das Beste von kurz nach früher bis jetze (Best-Of -albumi)
 • 2001 die ärzte (Best-of -albumi Japanin markkinoille)
 • 2006 Bäst of (Best of -albumi)

Singlet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

80-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

90-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2000-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]