Diane Arbus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Diane Arbus (14. maaliskuuta 1923 New York, Yhdysvallat26. heinäkuuta 1971 New York, Yhdysvallat) oli yhdysvaltalainen valokuvaaja.

Arbus syntyi vauraaseen juutalaiseen perheeseen. Äidin puolanjuutalainen[1] suku omisti menestyvän turkiksia myyvän tavaratalon Russek’sin. Dianen isä David Nemerov oli köyhemmistä oloista, mutta hänenkin sukunsa oli itäeuroopanjuutalainen, lähtöisin Kiovasta[1]. Suvun yritys menestyi, ja Nemerovit elivät ylellistä elämää hienostoalueella Keskuspuiston kupeessa. Arbusin veli on runoilija Howard Nemerov.[2]

Arbus oli naimisissa näyttelijä Allan Arbusin kanssa[2] 1941–1959. He saivat kaksi tytärtä, valokuvaaja Amy Arbusin ja kirjailija ja toimittaja Doon Arbusin. Arbusit perustivat muotikuvausyrityksen. He toimivat työparina ja kuvasivat Vogueen, Glamouriin ja muihin muotilehtiin[2]. Pari erosi 1959, jonka jälkeen Diane keskittyi uraansa kuvajournalistina ja taiteilijana.

Arbusin tuotantoonsa kuuluu useita erityisen tunnettuja valokuvia, kuten Child with Toy Hand Grenade in Central Park, N. Y. C. (1962). Kuvan lapsi on tennispelaaja Sidney Woodin poika Colin. Toinen tunnettu kuva on Identical Twins, Roselle, New Jersey (1967). Arbusia kiinnosti kuvata eritoten ihmisiä yhteiskunnan marginaalissa, muun muassa niin sanottuja friikkejä. Hän sai jo eläessään MoMAan, ja vuonna 1972 hänen kuviaan valittiin Venetsian biennaaliin. Pariisin Jeu de Paume museossa on 5. helmikuuta 2012 asti avoinna retrospektiivi, jossa on esillä kaksisataa kuvaa.[2] Arbusin lempikuvauspaikkoja oli freak showna tunnettu Hubert’s Museum Manhattanin 42. kadulla.

Arbus sairasti masennusta ja teki New Yorkissa 48-vuotiaana itsemurhan[2]. Elokuvassa Fur (2006) häntä esittää Nicole Kidman.

  • Esaak, Shelley: Artist Profile: Diane Arbus. About.com: Art History. Arkistoitu 10.3.2008. (englanniksi)
  1. a b Steven L. Jacobs, Zev Garber, Maven in Blue Jeans, s. 128 (Google Books), viitattu 16.10.2011. (englanniksi)
  2. a b c d e Hintikka, Pihla: Diane Arbus. Helsingin Sanomat 16.10.2011, s. C 1.
Tämä taiteilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.