Dialektinen käyttäytymisterapia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Dialektinen käyttäytymisterapia (DKT) on terapiamuoto, joka kehitettiin auttamaan ihmisiä muuttamaan hyödyttömiä ja haitallisia käyttäytymismalleja, esimerkiksi itsetuhoisuutta ja päihteiden väärinkäyttöä. Hoitoon kuuluu muun muassa tietoisuustaitojen opettelua, ahdingon hallintaa sekä tunteiden tunnistamista ja säätelyä. Ajatuksena on, että potilaan tulisi samanaikaisesti oppia hyväksymään itsensä ja tilanteensa sekä työskentelemään aktiivisesti muutoksen eteen. DKT:n lähtöoletus on, että ihmiset tekevät parhaansa pärjätäkseen, mutta heillä on joko puutteelliset taidot tai he eivät osaa oikeaoppisesti käyttää heillä jo olevia taitoja.[1]

DKT on yksi kognitiivisen käyttäytymisterapian muoto, jota alkoi kehittämään 1970-luvun loppupuolella psykologian tutkija Marsha Linehan Washingtonin yliopistosta,[2] kohderyhmänään potilaat jotka kärsivät epävakaasta persoonallisuudesta ja/tai kroonisesta itsetuhoisuudesta. Vaikka tutkimustulokset terapiamuodon toimivuudesta muiden psyykkisten sairauksien hoidossa ovat rajallisia, käytetään sitä lisäksi muun muassa aivovamman, syömishäiriöiden ja mielialahäiriöiden hoidossa. Tuoreet tutkimukset osoittavat siitä olevan hyötyä myös seksuaalisen hyväksikäytön uhreille[3] sekä kemikaaliriippuvuudesta kärsiville[4].

Linehanin teos Cognitive-Behavioral Treatment of Borderline Personality Disorder julkaistiin vuonna 1993. Suomeen hoitomuoto rantautui 2000-luvulla.

Terapiahoidon aloittamisen edellytyksenä ovat sopimusneuvottelut, joissa potilas ja terapeutti sopivat yhteisistä pelisäännöistä. Ainoat lähtökohtaiset edellytykset ovat potilaan sitoutuminen vähentämään itsetuhoista käytöstään, sekä säännöllinen läsnäolo. Neljä perättäistä poisjääntiä joko yksilö- tai taitovalmennustapaamisista johtaa terapian keskeytymiseen. Hoito kestää tyypillisimmin 1–2 vuotta, mutta hoitosopimus tehdään yhdessä terapeutin kanssa sovituksi määräajaksi. [5] Terapia koostuu neljästä osa-alueesta.[2]

Yksilöterapia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Potilas ja terapeutti tapaavat viikoittain. Tapaamisen alussa käydään läpi viikon merkittävät tapahtumat, puretaan ne osiin ja pyritään ymmärtämään niitä, tavoitteena kehittää keinoja joilla tulevaisuudessa selvitä vastaavista tilanteista. Apuna käytetään päiväkirjakorttia, johon merkitään muun muassa alakulon ja ahdistuksen määrä, nukutut tunnit ja syödyt lääkkeet.

Taitovalmennusryhmä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Potilas osallistuu viikoittain taitovalmennusryhmään, johon kuuluu 8–10 potilasta sekä kaksi työntekijää. Ryhmätapaamiset kestävät puolitoista tuntia, ja niiden aikana on tarkoitus opetella taitoja joilla pärjätä hankalissa tilanteissa. Ryhmä koostuu neljästä jaksosta ja kestää vuoden.

Puhelut terapeutille

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Potilaalla on lisäksi mahdollisuus soittaa yksilöterapeutilleen. Puheluiden tarkoitus on opettaa potilasta pyytämään apua ja valjastamaan uusia taitoja käyttöön arjessa. Terapeutti sopii potilaan kanssa milloin hän on tavoitettavissa.

Terapeuttien säännölliset yhteistapaamiset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myös yksilöterapeutit sekä taitovalmennusryhmän ohjaajat tapaavat keskenään viikoittain ja keskustelevat kunkin potilaan terapian etenemisestä.[5]

  1. C.J. Robins, M. Ivanoff & M. M. Linehan: Dialektinen käyttäytymisteoria Sosiaalisairaala. Tuntemattoman tekijän referaatti tai käännös. PDF. Viitattu 25.9.2015
  2. a b Arkistoitu kopioWhat is DBT? behavioraltech.org. Arkistoitu 7.7.2017. Viitattu 25.9.2015. (englanniksi)
  3. Suzanne E. Decker ja Amy E. Naugle: DBT for Sexual Abuse Survivors: Current Status and Future Directions pdf, s. 56–63, viitattu 25.9.2015 (englanniksi)
  4. Linehan, M.M., et al., 1999: Dialectical Behavior Therapy for Patients with Borderline Personality Disorder and Drug-Dependance The American Journal on Addictions, 8:279-292 (1999). Artikkelin pdf-kopio. University of Washington, washington.edu. Viitattu 25.9.2015 (englanniksi)
  5. a b Jorvin sairaalan psykiatrian yksikön DKT-työryhmän potilasesite vuodelta 2005: Mitä on dialektinen käyttäytymisterapia?tarvitaan parempi lähde

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • M. M. Linehan: Cognitive-Behavioral Treatment of Borderline Personality Disorder (1993)
  • Anna Kåver & Åsa Nilsonne: Dialektinen käyttäytymisterapia tunne-elämältään epävakaan persoonallisuuden hoidossa (2004). Teoksen arviointi (Arkistoitu – Internet Archive). http://kognitiivinenpsykoterapia.fi. PDF.