Diabolo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee hyrrää. Diabolo on myös Gabi Adamin kirjasarja.
Kaksi diaboloa sekä kepit
Diabolo ilmassa

Diabolo on tiimalasin muotoinen hyrrämäinen kappale, jota pyöritetään kahden kepin väliin kiinnitetyllä narulla. Ohjaamalla keppien avulla narua diabolo saadaan pyörimään nopeasti akselinsa ympäri, jolloin se pysyy vakaasti narun päällä keskipakoisvoiman ansiosta ja sitä voi heitellä näyttävästi ja tehdä sillä erilaisia temppuja. Diaboloja voi olla yhdellä narulla useampiakin, mutta tämä vaatii harjoitusta.[1]

Diabolo on kehittynyt kiinalaisesta jojosta, joita on käytetty tuhansien vuosien ajan. Nykyistä diaboloa muistuttavia jojoja on kuvattu Ming-dynastian (1368–1644) aikaisissa kirjoituksissa.[2] Diabolon toi Eurooppaan Kiinassa 1700-luvulla työskennellyt suurlähettiläs, sitä ennen peli oli ollut pelkästään kiinalainen.[3] Diabolo sai heti suuren suosion eri ikäryhmissä ja yhteiskuntaluokissa, mutta välillä harrastus oli unohduksissa. Diabolon nykyinen nimi on johdettu romaanisten kielten paholaista tarkoittavista sanoista (esp. diablo, ital. diavolo, ransk. diable).[3] Modernin diabolon edelläkävijöitä on ranskalainen sirkusryhmä The Mad French Posse.lähde?

Yhden diabolon temput

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perustempussa hyrrä pyörii jännitetyn narun päällä, jolloin sitä ohjaillaan nostamalla tai nykäisemällä jompaakumpaa keppiä.[3] Diaboloa voi pelata myös kahdestaan: pelaajat syöttävät hyrrää toisilleen ja voivat tehdä monimutkaisia heittoja.[3]

Vertaksit (eli horisontaalit)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vertaksissa diabolo on pystyasennossa (Excaliburselvennä). Vertaksin voi tehdä neljässä eri pisteessä (tai kahdeksassa, jos osaa bolottaa molemmilla käsillä.) Vauhtia otetaan näin: Jos haluaa ottaa vauhtia vasemmalla kädellä, otetaan vauhti oikealta puolelta. Jos taas haluataan ottaa vauhtia oikealla kädellä, otetaan vauhtia vasemmalta puolelta.

Grindit ovat temppuja, joissa diaboloa pidetään kepin päällä pyörimässä. On myös mahdollista tehdä grindi kahdelle kepille. "Snakessa" naru kierretään kainalon ali/olkapään yli. Sen jälkeen "grindataan" kepillä ja pyöräytetään takaisin. Grindin voi myös tehdä sormella (siis sormien välisellä alueella) jolloin temppu on "sormigrindi".

Heitoissa diabolo heitetään ilmaan ja otetaan kiinni narulle, heittoja voi tehdä monessa eri tilanteessa ja monella eri tavalla. Kiinniottotyylejä on normaalin kiinnioton lisäksi esim. erilaiset ruoskat ja "backit"( backside, redback yms.)."Perusheitossa" diabolo heitetään ilmaan ja otetaan kiinni naru suorana. Esim. "x-tramppa" on heitto, jossa tehdään ensiksi "trapetsi" ja sitten toinen keppi laitetaan kahden etummaisen narun välistä, sen jälkeen naruilla on x:n muotoinen naru-yhdistelmä, ja sitten diabolo heitetään matalalle ilmaan, ja otetaan se x:n päälle, ja kimmotetaan takaisin ilmaan jne.

Genocide-tempussa taas yritetään pyörittää kädellä sitä narua, jonka pitäisi ottaa diabolo kiinni.

Usean diabolon temput

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Useammalla kuin yhdellä diabololla on mahdollista tehdä esimerkiksi feed the sun -temppuja.

Erilaiset diabolot ja niiden lisäosat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Finesse G3
Rubber King

Yleensä diabolojen kupit valmistetaan kumista, akseli ja ruuvit teräksestä ja akselinpidikkeet muovista. Joskus koko diabolo on muovia.lähde?

Yleisimpiä harrastajien keskuudessa ovat esimerkiksi Mr Babache, Sundia tai Henry's -yhtiöiden valmistamat diabolot. Mr Babachen suosituin malli on Finesse, Henry'sin taas Circus. Diabolokeppejä on olemassa pääosin viittä eri tyyppiä, halvimmasta kalleimpaan: puisia, alumiinisia, lasikuituisia, polykarbonaattisia tai hiilikuituisia. Nykyään on myynnissä myös erilaisia komposiitteja. Naru on yleensä 50 % nailonia ja 50 % puuvillaa, ja se ylettyy yleensä yhdellä diabololla rintaan ja kahdella olkapäähän asti.lähde?

Diaboloon on myös mahdollista saada erilaisia lisäosia. Diaboloa voi esimerkiksi keventää, helpottaa sormigrindausta ja muita grinditemppuja. Mr Babachen Fineseen sekä pienempään malliin Tornadoon voi lisätä painolevyt ja LED-valosarjan. Nykyään on myös saatavana palava Diabolo, Joka on valmistettu metallista. Palava diabolo syttyy tuleen, kun sitä pyörittää.lähde?

  1. Stevens, Geoff: Circus Dictionary. Over 1,000 Circus Terms Defined, s. 9, 27–28, 77, 85. Buntingford, Herts.: Aarvark Publishing, Circus Friends Association, 2004. ISBN 1 872904 27 0.
  2. Taitavasti kiinalaisella jojollaRadio86 (Arkistoitu – Internet Archive)
  3. a b c d Erika Urai: Miten lapset pelaavat. Kansankulttuuri 1985. (kuvakirja)

Kirjallisuutta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Markku Aulanko & Kari Nieminen: Sirkustaitojen käsikirja, Otava 1989.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]