Diabolo

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee hyrrää. Diabolo on myös Gabi Adamin kirjasarja.
Kaksi diaboloa sekä kepit
Diabolo ilmassa

Diabolo on tiimalasin muotoinen hyrrä, (itseasiassa se ei ole hyrrä) jota pyöritetään kahden kepin välissä olevalla narulla. Narun avulla hyrrää voidaan myös heitellä näyttävästi sekä tehdä erilaisia solmuja ja muita temppuja. Diaboloja voi olla yhdellä narulla useampiakin, mutta tämä vaatii harjoitusta. ”Bolotusta” voi nähdä esimerkiksi sirkuksessa ja usein myös puistoissa.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Diabolo on kehittynyt alun kiinalaisesta jojosta. Kiinassa on käytetty jojoja jo tuhansien vuosien ajan. Nykyistä diaboloa muistuttavia jojoja on kuvattu Ming-dynastian (1368 – 1644) aikaisissa kirjoituksissa.[1] Diabolon toi Eurooppaan Kiinassa 1700-luvulla työskennellyt suurlähettiläs, sitä ennen peli oli ollut pelkästään kiinalainen.[2] Diabolo sai heti suuren suosion eri ikäryhmissä ja yhteiskuntaluokissa, mutta välillä harrastus oli unohduksissa. Ranskassa sille annettiin nimi "le diable" eli paholainen, josta nykyinen nimi on johdettu.[2] Modernin diabolon edelläkävijöitä on ranskalainen sirkusryhmä The Mad French Posse.

Yhden diabolon temput[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perustempussa hyrrä pyörii jännitetyn narun päällä, jolloin sitä ohjaillaan nostamalla tai nykäisemällä jompaa kumpaa keppiä.[2] Diaboloa voi pelata myös kahdestaan: pelaajat syöttävät hyrrää toisilleen ja voivat tehdä monimutkaisia heittoja.[2]

Vertaksit (eli horisonttaalit)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vertaksissa diabolo on pystyasennossa (Excalibur). Vertaksin voi tehdä neljässä eri pisteessä (tai kahdeksassa, jos osaa bolottaa molemmilla käsillä.) Vauhtia otetaan näin: Jos haluaa ottaa vauhtia vasemmalla kädellä, otetaan vauhti oikealta puolelta. Jos taas haluataan ottaa vauhtia oikealla kädellä, otetaan vauhtia vasemmalta puolelta.

Grindit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Grindit ovat temppuja, joissa diaboloa pidetään kepin päällä pyörimässä. On myös mahdollista tehdä grindi kahdelle kepille. "Snakessa" naru kierretään kainalon ali/olkapään yli. Sen jälkeen "grindataan" kepillä ja pyöräytetään takaisin. Grindin voi myös tehdä sormella (siis sormien välisellä alueella) jolloin temppu on "sormigrindi".

Heitot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Heitoissa diabolo heitetään ilmaan ja otetaan kiinni narulle, heittoja voi tehdä monessa eri tilanteessa ja monella eri tavalla. Kiinniottotyylejä on normaalin kiinnioton lisäksi esim. erilaiset ruoskat ja "backit"( backside, redback yms.)."Perusheitossa" diabolo heitetään ilmaan ja otetaan kiinni naru suorana. Esim. "x-tramppa" on heitto, jossa tehdään ensiksi "trapetsi" ja sitten toinen keppi laitetaan kahden edummaisen narun välistä, sen jälkeen naruilla on x:n muotoinen naru-yhdistelmä, ja sitten diabolo heitetään matalalle ilmaan, ja otetaan se x:n päälle, ja kimmotetaan takaisin ilmaan jne. Kannattaa harjoitella temppua nimeltä Jump. Jump tehdään nykäisemmällä kummatkin kepit sivuille yhtäaikaa.

Muut temput[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Genocide-tempussa taas yritetään pyörittää kädellä sitä narua, jonka pitäisi ottaa diabolo kiinni. Infinite suicideä voi jatkaa vaikka tunnin (jos käsi ei väsy), sillä diaboloon laitetaan aina lenkki ja pyörivä keppi/naru aukaisee lenkin (wrapin).

Usean diabolon temput[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Useammalla kuin yhdellä diabololla on mahdollista tehdä esimerkiksi feed the sun -temppuja.

Erilaiset diabolot ja niiden lisäosat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Finesse G3
Rubber King

Yleensä diabolojen kupit valmistetaan kumista, akseli ja ruuvit teräksestä ja akselinpidikkeet muovista. Joskus koko diabolo on muovia.

Yleisimpiä harrastajien keskuudessa ovat esimerkiksi Mr Babache, Sundia tai Henry's -yhtiöiden valmistamat diabolot. Mr Babachen suosituin malli on Finesse, Henry'sin taas Circus. Diabolokeppejä on olemassa pääosin viittä eri tyyppiä, halvimmasta kalleimpaan: puisia, alumiinisia, lasikuituisia, polykarbonaattisia tai hiilikuituisia. Nykyään on myynnissä myös erilaisia komposiitteja. Naru on yleensä 50 % nailonia ja 50 % puuvillaa, ja se ylettyy yleensä yhdellä diabololla rintaan ja kahdella olkapäähän asti.

Diaboloon on myös mahdollista saada erilaisia lisäosia. Diaboloa voi esimerkiksi keventää, helpottaa sormigrindausta ja muita grinditemppuja. Mr Babachen Fineseen sekä pienempään malliin Tornadoon voi lisätä painolevyt ja LED-valosarjan, joka sopii hyvin näyttäville valoesityksille. Nykyään on myös saatavana palava Diabolo, Joka on valmistettu metallista. Palava diabolo syttyy tuleen, kun sitä pyörittää.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Taitavasti kiinalaisella jojolla Radio86
  2. a b c d Erika Urai: Miten lapset pelaavat. Kansankulttuuri 1985. (kuvakirja)

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Markku Aulanko & Kari Nieminen: Sirkustaitojen käsikirja, Otava 1989.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]