Dheepan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dheepan
Elokuvan Dheepan elokuvajuliste.
Elokuvan Dheepan elokuvajuliste.
Ohjaaja Jacques Audiard
Käsikirjoittaja Jacques Audiard
Thomas Bidegain
Noé Debré
Tuottaja Rosa Attab
Martine Cassinelli
Pascal Caucheteux
Grégoire Sorlat
Säveltäjä Nicolas Jaar
Kuvaaja Éponine Momenceau
Leikkaaja Juliette Welfling
Tuotantosuunnittelija Michel Barthélémy
Pukusuunnittelija Chattoune
Pääosat Jesuthasan Antonythasan
Kalieaswari Srinivasan
Valmistustiedot
Valmistusmaa Ranska
Tuotantoyhtiö Why Not Productions
Page 114
Levittäjä BiM Distribuzione
Cirko Film
Netflix
Hulu
Ensi-ilta Belgia 21. toukokuuta 2015 (Cannes)
Kesto 115 minuuttia
Alkuperäiskieli ranska
tamili
englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Dheepan (ransk. Dheepan) on Jacques Audiardin ohjaama vuonna 2015 ensi-iltansa saanut ranskalainen rikosdraamaelokuva. Elokuva kertoo kolmesta tamilista, jotka pakenevat Sri Lankan sisällissotaa Ranskaan.[1] Elokuva sai ensi-iltansa vuoden 2015 Cannesin elokuvajuhlilla. Se voitti parhaan elokuvan Palme d'Or -palkinnon.[2]

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käsikirjoittajana uransa aloittanut elokuvan ohjaaja Jacques Audiard kirjoitti Dheepanin käsikirjoituksen yhdessä Thomas Bidegainin ja Noé Debrén kanssa. Hän on kertonut, että elokuvan taustalla ovat Sam Peckinpahin Olkikoirat (1971) ja Montesquieun romaani Persialaisia kirjeitä. Elokuvan päähenkilön kansallisuudeksi valittiin tamili, koska se sisälsi ranskalaiselle yleisölle mahdollisimman vähän historiallista painolastia.[3] Päähenkilöä valittiin esittämään Antonythasan Jesuthasan, joka on itsekin entinen tamililapsisotilas. Jesuthasan muutti sotaa pakoon Ranskaan 1980-luvun lopussa ollessaan 19-vuotias. Ranskassa hänestä tuli tunnustettu kirjailija ja esseisti.[4][5]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Entinen tamilisissi ”Dheepan”, nuori nainen ”Yalini” ja heidän tyttärenään esiintyvä 9-vuotias ”Illayaal” omaksuvat kaikki kuolleiden henkilöllisyyden ja teeskentelevät perhettä paetakseen Sri Lankasta Ranskaan. Ranskassa ”perhe” päätyy asumaan Le Pré-Saint-Gervaisin lähiöön, jossa huumekauppiaat pitävät vahtia kerrostalojen katoilla. Dheepanista tulee kerrostalojen talonmies. Vaikka Dheepan ja Yalini eivät ole aito perhe, he joutuvat kuitenkin kohtaamaan vanhemmuden haasteet. Illayaal oireilee koulussa, kun muut lapset eivät suostu ottamaan häntä mukaan ryhmäänsä.

Yalini menee töihin siivoamaan ja laittamaan ruokaa läheisen kerrostalon vanhukselle. Paljastuu, että vanhuksen asunnossa on rikollisten päämaja. Pian sinne palaa rikollisten johtaja Brahmin, jota kohtaan Yalini tuntee enemmän vetoa kuin Dheepaniin, joka yrittää lähentyä häntä. Dheepan kohtaa entisen tamilikomentajansa, joka yrittää värvätä hänet keräämään rahaa aseisiin. Dheepan kieltäytyy ja komentaja pahoinpitelee hänet. Kerrostaloilla on ampumavälikohtaus, kun huumekauppaiden rahat yritetään ryöstää. Yalini yrittää paeta siskonsa luokse Englantiin, mutta Dheepan takavarikoi hänen passinsa. Brahmin kertoo Yalinille, että Dheepanin on syytä lopettaa tai hän kuolee. Kun Yalinin kassi tutkitaan, Dheepan menettää malttinsa. Yalini huutaa Dheepanille, että he eivät ole naimisissa, eikä Dheepan ole hänen aviomiehensä.

Dheepan on saanut tarpeekseen ja maalaa maahan viivan, jonka toisella puolella ei saa käyttää aseita. Yalini kuulee riidan rikollisten asunnossa. Asuntoon tulee vieraita miehiä, jotka ampuvat vanhuksen. Brahmin haavoittuu. Hän pakottaa Yalinin soittamaan Dheepanin apuun. Dheepan menee pelastamaan Yalinia ja ampuu matkalla kaikki vastaantulevat rikolliset. Kun hän pääsee asunnolle Brahmin on jo kuollut ja Yalini kunnossa. Elokuva loppuu kohtaukseen, jossa Yalini ja Dheepan ovat yhdessä Englannissa ja heillä on pieni lapsi.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Antonythasan Jesuthasan  Dheepan/Sivadhasan  
 Kalieaswari Srinivasan  Yalini  
 Claudine Vinasithamby  Illayaal  
 Vincent Rottiers  Brahim  
 Marc Zinga  Youssouf  
 Faouzi Bensaïdi  Habib  
 Bass Dhem  Azziz  
 Franck Falise  C-rakennuksen talonmies  
 Joséphine de Meaux  Rehtori  
 Jean-Baptiste Pouilloux  Lakimies  
 Nathan Anthonypillai  Tulkki  
 Vasanth Selvam  Komentaja Cheran  

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva sai ensi-iltansa vuoden 2015 Cannesin elokuvajuhlilla. Se voitti parhaan elokuvan Palme d'Or -palkinnon.[2] Dheepan sai kansainvälisiltä kriitikoilta pääsääntöisesti kiittävän vastaanoton.[6][7] New York Timesin A.O. Scott näki elokuvassa sekä eurooppalaisen taide-elokuvan että kaupallisen elokuvan tunnusmerkkejä. Taide-elokuvaan viittasivat tuntemattomien näyttelijöiden käyttö ja realistinen kerronta. Scottin mukaan Dheepan on kuin kaksi erillistä elokuvaa: toisaalta kuvaus miehestä, joka tahtoo päästää irti menneisyydestään, toisaalta kuin western, jossa sankari pusketaan liian ahtaaseen paikkaan.[8] The Guardian -lehden Andrew Pulverin mielestä elokuva on erittäin väkevä trilleri, joka pitää katsojan otteessaan.[9] Varietyn Scott Foundas kirjoitti myös, että Dheepan on kuin kaksi erillistä elokuvaa: sosiaalinen kuvaus ja väkivaltainen trilleri. Hänen mielestään elokuvan pelastavat pääosien esittäjien intensiiviset roolisuoritukset.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Dheepan cineuropa.org. Cineuropa - the best of European cinema. Viitattu 17.11.2020. (englanniksi)
  2. a b Dheepan www.festival-cannes.com. 2015. Festival Cannes. Viitattu 17.11.2020. (englanniksi)
  3. Atkinson, Michael: Dheepan: Things Fall Apart www.criterion.com. 23.5.2017. The Criterion Collection. Viitattu 17.11.2020. (englanniksi)
  4. a b Foundas, Scott: Film Review: ‘Dheepan’ variety.com. 21.5.2015. Variety. Viitattu 17.11.2020. (englanniksi)
  5. O'Malley, Sheila: Dheepan movie review & film summary (2016) www.rogerebert.com. 6.5.2016. rogerebert.com. Viitattu 17.11.2020. (englanniksi)
  6. Dheepan www.rottentomatoes.com. Rotten Tomatoes. Viitattu 17.11.2020. (englanniksi)
  7. Dheepan www.metacritic.com. Metacritic. Viitattu 17.11.2020. (englanniksi)
  8. Scott, A.O.: Review: ‘Dheepan,’ About Sri Lankan Refugees, Looks Like a Prophecy www.nytimes.com. 5.5.2015. New York Times. Viitattu 17.11.2020. (englanniksi)
  9. Pulver, Andrew: Dheepan review - Tamil Tiger loose in the urban jungle makes powerful thriller www.theguardian.com. 21.5.2015. The Guardian. Viitattu 17.11.2020. (englanniksi)