Dennō Senshi Porygon

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Efekti, jota käytettiin jaksossa.
Hidastettu efekti, jota käytettiin jaksossa.

Dennō Senshi Porygon (jap. でんのうせんしポリゴン, suom. ”Sähköinen soturi Porygon”) on Pokémon-animesarjan 38. jakso. Jakso esitettiin ensimmäistä kertaa Japanissa 16. joulukuuta 1997. Jaksossa Ash Ketchum ja hänen ystävänsä huomaavat lähistöllä olevan Pokémon Centerin Poképallo-lähettäjälaitteen olevan rikki. Heidän täytyy mennä koneen sisälle saadakseen selville, miksi se ei toimi.[1] Avuksi lähtee virtuaalimaailmaan soveltunut Pokémon Porygon.

”Dennō Senshi Porygon” sisälsi visuaalisia efektejä, jotka aiheuttivat jakson televisioesityksen aikana erilaisia epileptisiä oireita yli 700 ihmiselle, joista suurin osa oli lapsia.[2] Heistä 685 tarvitsi sairaalahoitoa. Japanissa tapahtunutta kutsuttiin ”Pokémon-šokiksi”. Sarjan esittäminen keskeytettiin välittömästi neljäksi kuukaudeksi, jotta tuotantoyhtiö ja lääketieteen ammattilaiset saattoivat selvittää syyn tapahtuneeseen. Kun sarja palasi televisioon, sen jaksojen alussa nähtävää intro-osiota oli muutettu, ettei se voisi aiheuttaa vastaavaa tapausta.[1]

Ensiesityksensä jälkeen ”Dennō Senshi Porygonia” ei ole esitetty uudelleen kertaakaan edes leikatussa tai muokatussa muodossa. Myöskään jaksossa esiintynyt Pokémon Porygon ei ole esiintynyt kertaakaan sarjan myöhemmissä jaksoissa,[1] kuten eivät myöskään sen myöhemmin esitellyt kehitysmuodot Porygon2 ja Porygon-Z. Porygon ei tosin itse aiheuttanut valoefektiä, vaan se syntyi Ashin Pikachun Ukkosiskun tuhotessa joukkoa jahtaavat antivirusohjukset.

  1. a b c Plunkett, Luke: The Banned Pokémon Episode That Gave Children Seizures Kotaku. 20.10.2015. Viitattu 25.9.2020. (englanniksi)
  2. Wudunn, Sheila: TV Cartoon's Flashes Send 700 Japanese Into Seizures The New York Times. 18.12.1997. Viitattu 25.9.2020. (englanniksi)